вівторок, 29 квітня 2008 17:14

Студентам повертають податки за оплату навчання

 

19-річний киянин Олександр Закаблук навчається на менеджера. За перші два роки мати платила по 4,4 тис. грн.

— Дізналася, що податковики повернуть частину грошей, які я витратила на оплату навчання, — каже Людмила Закаблук, 47 років. — Для цього треба подати декларацію про доходи. Ми зібрали документи в березні. Якраз тоді підприємці здавали звіти. І я цілий день вистояла в черзі до податкового інспектора. Потім він пояснив, що декларацію можна подавати до кінця року.

Жінка працює вихователькою дитсадка. За рік отримала 6 тис. грн зарплати. Через 60 днів після подачі заяви, в червні 2007-го, податкова виплатила Закаблук 630 грн.

— Вам повернули податки із тої частини зарплати, яку ви витратили на оплату навчання, — пояснив тоді Людмилі Миколаївні податківець із Деснянського району столиці. — Розмір відшкодування не перевищує десяти середньомісячних прожиткових мінімумів працездатної особи, помножених на коефіцієнт 1,4.

Киянин Віталій, 28 років, оплачує навчання дружини — 9,5 тис. грн на рік. Офіційно отримує 1,5 тис. грн/міс. (18 тис. грн на рік). У квітні цього року отримав відшкодування 1015 грн. За два місяці до того подав декларацію про доходи за 2007 рік. Його жінка зібрала квитанції про оплату навчання, зробила ксерокопії паспорта, ідентифікаційного коду та договору з університетом. Ще взяла довідку про тривалість семестрів.

— Гроші не видають готівкою, а переказують на особистий поточний рахунок у банку, — розказує Віталій. — Для цього треба паспорт та ідентифікаційний код. У банку я оформився за годину. За видачу готівки взяли комісію — 0,1 процента.

Податковий кредит за минулий рік можна оформити протягом наступного. Однак відшкодування за позаминулий рік або давніші податківці не оформляють.

Цьогоріч Людмилі Закаблук у відшкодуванні відмовили.

— Сказали: "Ваш син оформився на роботу, тому відтепер податковий кредит нараховуватимуть на його зарплатню", — зазначає жінка. — Хоча я і далі оплачую за його навчання із власної кишені, декларацію має подавати Сашко. Мені підняли в цьому році зарплату, тож могла б отримувати більше відшкодування. Але закон є закон.

Право на такий кредит мають родичі першого ступеня споріднення — один із батьків, чоловік або дружина.

— Податкова отримує інформацію про працюючого студента. Він є платником податків, тому право отримувати кредит переходить до нього. Навіть якщо гроші платять батьки, — пояснює заступник керівника податкової інспекції Подільського району Києва Сергій Мусієнко. — Не знаючи про цю норму, вони знову подають декларацію. Але завдяки ідентифікаційному коду ми дізнаємося про заробітки студента й пишемо відмову.



Які витрати можна включити в податковий кредит

— виплати за житловою позикою у національній валюті — гривні;

— пожертви неприбутковим організаціям України сумою 2–5% від доходу;

— внески за страховими договорами;

— внески в недержавні пенсійні фонди, на пенсійні депозитні рахунки в банках — власні або членів родини першого ступеня спорідненості (дітей, батьків, подружжя);

— витрати на штучне запліднення.


Що здають податківцям


Довідки:

— з роботи про зарплату та податок з доходу;

— із навчального закладу про тривалість семестру;

ксерокопії:

— договору з навчальним закладом;

— квитанцій про сплату за навчання за рік;

— паспорта або свідоцтва про народження;

— довідки про присвоєння ідентифікаційного коду (одного з батьків та студента або лише останнього).

Зараз ви читаєте новину «Студентам повертають податки за оплату навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі