вівторок, 21 червня 2011 00:00

Студентам платять до восьми тисяч гривень на місяць

 

На літо студентам пропонують тимчасову роботу. Наприклад, барменами. Є вакансії й у великих банках.

На сайті працевлаштування jobs.ua зараз 7 тис. вакансій для студентів по всій Україні. Тимчасовим працівникам пропонують від 800 грн на місяць. Це значно менше, ніж отримують штатні працівники. Зате студенти із досвідом, наприклад, у великих банках, матимуть перевагу в разі подальшого працевлаштування, запевняють фахівці з рекрутингових агентств.

23-річна Ілона Гаврилюк, студентка Київського лінгвістичного університету, минулого літа працювала офіс-менеджером у страховій компанії "Провідна".

— Я отримувала 1200 гривень на місяць за те, що сиділа на ресепшені. Вичитувала документацію, стежила, щоби папір був у принтерах, відповідала на дзвінки. Більшу частину дня сиділа сиднем, наче вазон. Питала керівника, щоб давав якісь завдання. А він: "Твоя робота — сидіти і всім усміхатися". То я писала свою дипломну роботу. Читала книжки, сиділа в інтернеті, — згадує.

Студент Черкаського університету ім. Хмельницького Сергій Парфенюк, 21 рік, торік улітку влаштувався у "Приватбанк". Отримував 800 грн на місяць.

— Досвіду роботи, освіти не вимагали. Я пройшов дві співбесіди. Влаштували випробувальний термін на місяць. Я оформляв кредити під наглядом старшого менеджера. Потім послали поширювати кредитні картки. За це нараховували бали, від них залежить зарплатня. За місяць додатково набігало 400–500 гривень. На базарі я провів два місяці. Агітував людей оформити кредитку. Більшість сприймали це як лохотрон. Одна жінка навіть ляпаса дала. Вирішила, що я аферист. Кредитки брали переважно іногородні. Більшість із них мають при собі паспорт та ідентифікаційний код. За день я збував чотири-шість карток. Іще шукав клієнтів серед знайомих та родичів. Із тих кредиток, які в мене взяли, активували кожну шосту. Значить, українці не люблять брати в борг. Одного свого товариша я ледве вмовив узяти кредитку. За кілька днів я випадково натрапив на уламки тої картки вдома в товариша. Поламав, аби не скористатися.

22-річний Максим заробляє 8 тис. грн на місяць. Улаштувався менеджером із продажу до арабської компанії, що експортує з України торф. Робота нескладна. Переважно перекладає з української на арабську для своїх роботодавців. Знавців цієї мови в Україні обмаль, тому й зарплата висока, пояснює Максим. Він невисокий русявий хлопець. Вивчає східні мови у Київському університеті ім. Шевченка.

— Крупні компанії готові брати на роботу студентів без досвіду. Лише в одній із шести вакансій вимагають хоча б мінімального, — каже 24-річна Ілона Цивінська із міжнародного кадрового порталу hh.ua. — Хоча порівняно з докризовими часами кількість вакансій для студентів впала в чотири з половиною рази. Найчастіше пропонують роботу в сфері продажу, реклами, маркетингу, інформаційних технологій та управління персоналом. Половина студентських вакансій зареєстровані в Києві. Середня зарплата, яку можуть дати цьогоріч, — 2450 гривень на місяць. Максимальна — 8 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Студентам платять до восьми тисяч гривень на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі