Ексклюзиви
середа, 18 червня 2008 16:43

Страусяче м"ясо закуповують супермаркети

54-річний Василь Григорович із хутора Зеймантівка, що біля села П"ятигори Тетіївського району на Київщині два роки займається страусами. Він доглядає за господарством. Власник ферми Олександр Рибачук  живе в райцентрі Тетіїв. Звідти ж родом і Григорович.

— Раніше, як вони були ще малими, — показує на птахів, — доводилося ночувати коло них, щоб не вкрали. А зараз люди бояться підходити. Бо ці можуть і вбити запроста, — усміхається чоловік.

Кілька років тому Григорович прочитав, що страусячі яйця цінують гурмани, а з одного птаха можна взяти м"яса стільки ж, як із свині. Захопився ідеєю. Страусенят закуповували з Рибачуком у приватному господарстві під Києвом. Одне коштує від $100.

Василь Григорович каже, що для страусів треба відгородити загін, де б вони вільно почувалися, і вчасно давати їсти. За добу великий птах з"їдає до 5 кг зерна та до 7 кг зеленого корму. Влітку трави та бур"яну, а взимку — силосу чи сіна. Ще кожному треба дати по відру води. Нині в господарстві є 21 страус.

Дорослий птах важить 140 кг. Василь каже, що нині вони ще молоді — їм 2 роки, треба щоб трохи підросли. Кілограм страусячого м"яса коштує майже 80 грн. Товар збуватимуть у київські супермаркети.

Зайшов давати їсти в іншій куфайці — то не впізнали

Із одного страусячого яйця можна зробити сковороду омлету. Та воно коштує до $100. Самки ще молоді, яєць несуть мало. Особливий попит на великі яйця був на Великдень. Багатії їх купували на писанки.

Григорович розповідає, що власник сплачує йому щомісяця за догляд до 700 грн.

— Літом треба травички нарвати. Зимою з цим легше.

Василь не радить підходити близько до птахів — можуть клюнути.

— Вони мирні істоти, до своїх звикають швидко, — продовжує Григорович. — Мене впізнають здаля. Та якось зайшов давати їсти в іншій куфайці — то не впізнали, накинулися. Ледве втік.

Страуси люблять блискучі речі. Охочих подивитися на птахів Василь про це попереджає.

— Вгледять десь ґудзика блискучого чи цепочку — можуть і через загорожу перестрибнути, аби дістати, — каже чоловік. — Ще одна комедія — як вони визначають лідера. Хто вищий — той і головний. Їх легко обдурити — заходиш в загорожу, береш велику палицю, вони й думають, що ти тут найвищий.

Зараз ви читаєте новину «Страусяче м"ясо закуповують супермаркети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути