вівторок, 09 листопада 2010 07:32

Штрафи ДАІ скасовує суд

"Мене зупинила машина ДАІ. Сказали, що я проїхав на жовтий сигнал світлофора. Насправді я їхав на зелене. У мене є свідок-пасажир. Інспектори виписали штраф 450 гривень. Як довести, що я не порушував?"

Запитує Володимир Марковський з м. Черкаси.


25-річний Олександр Кротенко, радник юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" у Києві відповідає:

— Як свідчить судова практика, водії скасовують штрафи через суд. Від інспектора, який наклав штраф, суддя вимагатиме пояснення та докази. Відповідно до статті 251 Кодексу України про адміністративні правопорушення, працівник ДАІ має навести дані, що доводять порушення. Вони встановлюються протоколом, поясненнями притягуваної до відповідальності особи, потерпілих, свідків, висновком експерта, речовими доказами, показаннями фото- і кінозйомки, протоколом про вилучення речей і документів.

Скоріш за все, інспектор не з'явиться до суду або не надасть належних доказів. За відсутності підтверджень суд скасує протокол про порушення. Відтак штраф платити не доведеться.

Щоб позиватися з ДАІ, вам треба отримати від інспектора копію протоколу про правопорушення. Далі скласти скаргу до районного чи міського суду за місцем вашої реєстрації. До неї додаєте копію паспорта та дві копії протоколу. Якщо є, диск з аудіо- чи відеозаписом. Відповідачем у справі вказуйте інспектора, який склав протокол. Обов'язково з'являйтеся на всі засідання суду.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи ДАІ скасовує суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі