пʼятниця, 07 вересня 2007 15:51

Штраф за евакуацію авто повернуть за рішенням суду

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  В’ячеслав Остаповець показує місце на столичній вулиці Братиславській, де він залишив свою ”мазду”. Каже, за кілька хвилин її забрав автоевакуатор
В’ячеслав Остаповець показує місце на столичній вулиці Братиславській, де він залишив свою ”мазду”. Каже, за кілька хвилин її забрав автоевакуатор

Своє авто киянин В"ячеслав Остаповець, 27 років, припаркував біля Лісового ринку на вул. Братиславській о другій годині пополудні. Повернувся за кілька хвилин. Бачить — його "мазду" вже повантажили на автоевакуатор.

— Я зупинився здати долари у вуличному пункті обміну, — пояснює. — Упорався не довше як за 3 хвилини.

Евакуатори запропонували відкупитися за 350 грн. Обіцяли спустити машину і не виписувати квитанцій. В"ячеслав відмовився.

— Вирішив довести, що вони не праві, — каже. — Я ж не залишав машину, а лише  зупинився на пару хвилин.

"Мазду" повезли на штрафмайданчик поблизу Севастопольської площі. В"ячеслав поїхав туди маршруткою. На штрафмайданчику йому видали копію протоколу і чек — уже на 650 грн. Ще вимагали 10 грн за стоянку, хоч легковик пробув там менш ніж годину.

— Сказали, що везли мою машину через Московський міст і намотали 50 кілометрів. Тому я повинен заплатити штраф 350 гривень — за стоянку в забороненому місці, ще й 300 гривень за доставку, — обурюється чоловік. — У протоколі нерозбірливо написано прізвище інспектора. А на чеку з переносного апарата є лише загальна сума.

Остаповець вирішив подати до суду на евакуаторів. Бо шкода втрачати гроші. Знаку "Стоянка заборонена" біля ринку він не бачив.

— Нема тут що оскаржувати, — коментує заступник директора підприємства "Київтранспарксервіс" Костянтин Красавін, 45 років. — І кілометраж нарахували правильно. Автоевакуатор виїжджає зі штрафмайданчика й повертається туди ж. Тому відстань подвоюється. Евакуйовану машину везуть 15 кілометрів, а платити треба за 30. Такі закони.

У суд треба привести свідків

За першу добу на штрафмайданчику беруть 17 грн, за кожну наступну — 10 грн. Завантаження і вивантаження авто також оплачує його власник. Вартість доставки на майданчик залежить від об"єму двигуна й віку машини. Штраф чималий, зате іншим разом водій не кидатиме машину де заманеться, вважає Красавін. Без автоевакуаторів рух зупиниться. Неправильно припарковані машини заважають прибирати дороги. Тому в Києві щодня евакуюють сотню легковиків.

Автомобіліст має достатньо шансів перемогти в суді, запевняє юрист правової компанії "Наша справа" Вадим Прокопенко, 26 років. Каже, Остаповець може  довести, що лише зупинився, а не припаркувався на тривалий час.

— Відповідно до тлумачення термінів у Правилах дорожнього руху, зупинкою є припинення руху транспортного засобу до 5 хвилин, — пояснює юрист. — Отже, стоянка триває більш ніж 5 хвилин.

Оскаржувати незаконну евакуацію автомобіля треба в прокуратурі і суді. Однак для цього потрібні свідки.

— Крім того, у суді водій дає власні пояснення, показує протокол, — продовжує Вадим Прокопенко. — Треба самостійно зробити замірювання відстані від ринку до штрафмайданчика. Або вимагати довідку про це в "Київавтодорі" чи у службі таксі.

Евакуаторам доведеться повернути несправедливо накладений штраф і відшкодувати моральні збитки.

Скільки беруть автоевакуатори
 Тип машини
Завантаження на платформу, грн  Тариф за перевезення, грн/км 
 ВАЗ, ГАЗ, ЗАЗ, "Таврія", "Москвич"*  100  8
 Об"єм двигуна до 1500 куб. см*  150  10
 Об"єм двигуна 1500–1800 куб. см  170  12
 Об"єм двигуна 1800–2500 куб. см  200  14
 Об"єм двигуна 2500–3500 куб. см**  240  18
 Об"єм двигуна понад 3500 куб. см**  400  30

* незалежно від строку експлуатації автомобіля;

** строк експлуатації автомобіля до 5 років; для старіших авто ціни нижчі.

Дані: "Київтранспарксервіс"

Зараз ви читаєте новину «Штраф за евакуацію авто повернуть за рішенням суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі