понеділок, 26 листопада 2007 17:14

Штори Патковській замовляли кримінальні авторитети

Столична пенсіонерка Маргарита Патковська, 62 роки, вишиває штори та покривала.

1991 року влаштувала виставку власних вишитих картин у готелі "Інтурист", що на вул. Госпітальній у Києві. Кілька замовили туристи з США.

— Дали кількасот доларів — шалені гроші, бо тоді зарплата була 10–20 доларів, — згадує Патковська.

Власноруч вишила гардини, покривала й подушечки для квартири на столичній вул. Саксаганського.

— Замовників одразу попереджаю: робота копітка, залежить від настрою, тому виконати її до якоїсь дати не обіцяю, — Патковська викладає на стіл котушки із золотистими та сріблястими нитками.

За вишиту штору бере щонайменше $100, часом і $1 тис. Буває, місяць вишиває одне полотнище. Клієнтів не шукає — дзвонять за порадою знайомих. Найбільше замовлень — від жителів Кончі-Заспи й Пущі-Водиці.

— Гардини прикрашаю квітами, — веде далі майстриня. — Пурпурові троянди шию з оксамиту. Вишиваю кожну пелюстку, а їх треба від 20 до 40. Потім зшиваю їх, прикріпляю квітку до прозорої стрічки. Нею обв"язують штори.

Нині Патковська працює над скатертиною. Де лежатиме річ, не каже: її майбутній власник — дуже відома людина. Штори й постільну білизну їй замовляв архітектор Бабушкін, а в середині 1990-х — кілька відомих кримінальних авторитетів.

У Патковської є штори-репродукції картин.

Кілька сюжетів запозичила у двоюрідної сестри — народної художниці Польщі Марії Креницької.

Зараз ви читаєте новину «Штори Патковській замовляли кримінальні авторитети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі