четвер, 17 квітня 2008 18:21

Столичні бармени щомісяця заробляють до 900 доларів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Викладач Сергій Хоров змішує коктейль ”Юлія” в навчальній барній студії ”Мобільного бару”. Використовує динний лікер, джин та апельсиновий сік
Викладач Сергій Хоров змішує коктейль ”Юлія” в навчальній барній студії ”Мобільного бару”. Використовує динний лікер, джин та апельсиновий сік

Киянин Сергій Хоров, 36 років, навчає барменів. Він — керівник "Мобільного бару", що на розі просп. "Правди" і Свободи у столиці.

— Набираємо по 20–25 осіб, — розповідає Сергій. — Вивчаємо історію алкогольних напоїв і розважальних закладів. Розказуємо про  психологію вирішення конфліктних ситуацій. Потім закуповуємо кілька ящиків фруктів — лимонів, ананасів. Переходимо до практичних занять.

У "Мобільному барі" є три аудиторії. Одна — для теоретичних занять, в інших поставили барні станції — для практики.

Уроки є щодня, зранку до шостої вечора. Спочатку навчають нарізати фрукти, згодом — жонглювати пляшками, змішувати коктейлі та красиво їх наливати. На випускному іспиті учень повинен робити все із зав"язаними очима. Лише після цього отримає диплом і фірмовий значок.

— Заодно посвячуємо в бармени: гумовою решіткою для обсушування склянок ляпаємо по дупі, — сміється Хоров.

Опанувати професію бармена приходять і випускники шкіл, і люди з досвідом. Хочуть перейняти нові барменські "фішки", пояснює Сергій.

Столичні бармени отримують до $600 на місяць. Ще $200–300 мають чайових. Заробляють більше, ніж економісти чи працівники банків. Та фінустанови беруть на роботу людей із вищою освітою. А барменів готують на одномісячних курсах. На них є попит.

— Хлопці не встигають довчитися, як їх беруть на роботу. Бо часто в барах працюють люди без елементарних навичок, — продовжує чоловік. — На наших випускників не нарікають, що нечемно поводяться або коктейль неправильно змішали.

У школі барменів навчають і розмовної англійської.

— Часто цікавляться: "А які чайові дають?", — каже Хоров. — Якоїсь планки немає. Може бути і 100 доларів за день. Чайові — це вдячність за добре обслуговування.

Стандартний коктейль у столичних барах коштує $7–8. Напої, які подають у кокосі чи ананасі — дорожчі. Сергій розробляє нові. Наприклад коктейль "Роза для Єви". Його подають за $10. Спершу бармен насипає у склянку шари льоду. Між ними — пелюстки червоної та білої троянд. Потім заливає лікером "Пасуа".

Навчання в "Мобільному барі" коштує $580. За 13 років на курсах випустили 800 барменів. На інших курсах платять від $200.

Зараз ви читаєте новину «Столичні бармени щомісяця заробляють до 900 доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі