середа, 07 листопада 2007 14:16

Стару відеокасету перезапишуть на "цифру"

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Директор компанії ”Сіді-кола” Олег Чеславський працює у своїй майстерні на столичній вулиці Зоологічній. Каже, перезапис старих відеокасет на цифрові компакт-диски триває два дні
Директор компанії ”Сіді-кола” Олег Чеславський працює у своїй майстерні на столичній вулиці Зоологічній. Каже, перезапис старих відеокасет на цифрові компакт-диски триває два дні

Серед старих речей своїх батьків жителька столичного масиву Позняки Наталія Мельничук, 23 роки, знайшла відеокасету. На ній знято святкування дня народження матері.

— Там є кілька родичів, яких уже немає серед живих, — каже Наталія. — Касеті понад 15 років. Із часом плівка розмагнічується, якість погіршується. Магнітне покриття починає сипатися від старості.

Жінка вирішила переписати сімейне відео на цифровий компакт-диск. Звернулася до столичної компанії "Cіді-кoла". Там використовують професійну техніку JVC. Старий відеозапис обробляють, щоб поліпшити чіткість "картинки".

— Від багаторазового перемотування стрічка зношується, запис погіршується, — говорить директор компанії Олег Чеславський, 33 роки. — У цифровому форматі відео може зберігатися сотні років. Копіювати можна скільки завгодно без утрати якості.

"Cіді-кoла" обіцяє переписати на компакт-диск будь-які аналогові відеокасети формату VHS, S-VHS, VHS-C, S-VHS-C, Video8 або Hi8. Цифрові плівкові касети Digital-VHS, miniDV і Digital8, що використовують у цифрових відеокамерах, теж перепишуть. Але касети "Бетакам" до професійних відеокамер не беруть.

— Спершу аналогове відео переганяємо в формат "цифрове відео" з допомогою аналого-цифрового конвертера, — продовжує Чеславський. — Одночасно очищаємо і стабілізуємо відеосигнал, підвищуємо його якість. Якщо початкове відео було в більш-менш нормальному стані, на якісну оцифровку потрібно днів два. За годину опрацьованого відеоматеріалу беремо 40 гривень. Перезапис тригодинної VHS-касети коштуватиме 120 гривень.

 

Скільки коштує цифровий перезапис, грн/год

 

 компанія  VHS** S-VHS** Mini-DV** "Бетакам"**
 "Міракл-ТВ" Київ, Харківське шоссе, 11  65/70*  90/95*  90/95*  165/170*
 "КМСтудіо" Київ, Бехтерівський пров., 40а  —  —  —  120/240*
 ХТД Київ, Пилипівський пров., 4  50  50  50  —
 "Е-фото" Київ, просп. Перемоги, 9  30  30  30  —
 "Сіді-кола" Київ, вул. Зоологічна, 8  40  40  40  —

 


*вартість 1 год. цифрового перезапису на звичайний компакт-диск/DVD-диск

**типи аналогових відеокасет

Зараз ви читаєте новину «Стару відеокасету перезапишуть на "цифру"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі