понеділок, 05 березня 2007 15:37

Старі словники продавати найвигідніше

Автор: фото: Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ
  Букініст Петро Сагайдак біля своєї розкладки на Центральному продуктовому ринку в Рівному. Чоловік продає книги три з половиною роки. Товар розкладає по жанрах. Художня література і довідники — на верхніх стелажах. Про підручники треба запитувати
Букініст Петро Сагайдак біля своєї розкладки на Центральному продуктовому ринку в Рівному. Чоловік продає книги три з половиною роки. Товар розкладає по жанрах. Художня література і довідники — на верхніх стелажах. Про підручники треба запитувати

Старі книги й журнали вигідніше продавати, ніж здавати на макулатуру. 50-річний рівнянин Петро Сагайдак заробляє так щомісяця 400–500 грн. Працює на книжковій розкладці четвертий рік.

— Так сталося, що я став безробітним. У моєму віці інженерові знайти нову роботу важко. Вирішив продати свою стару бібліотеку. Але покупця не знайшов. Друзі порадили продавати книжки по одній, — розповідає Сагайдак. — Потім я почав скуповувати книги в знайомих. Так і став букіністом.

Найлегше продається російська та українська класика. За том Достоєвського, Льва Толстого або Антона Чехова дають 5–10 грн. З українських письменників популярні Іван Франко, Павло Глазовий, Леся Українка та Ліна Костенко. "Кобзар" Тараса Шевченка купують у будь-якому виданні.

— Художня література — найдешевша. Фантастика іде по 5–7 гривень. У мене є ящик з радянськими романами — продаю по гривні-півтори, — каже Петро Сагайдак.

Вигідно продавати старі підручники — з геометрії, зарубіжної літератури для старших класів та біології. Якщо книга у хорошому стані, за неї можна просити 10–15 грн. Хоч торгувати підручниками трохи ризиковано — якщо змінюють шкільну програму, книги падають у ціні або не продаються взагалі.

"Кобзар" Тараса Шевченка купують у будь-якому виданні

Студенти-філологи часто запитують словники та розмовники по 5–10 грн. Англійська й німецька мови — поза конкуренцією. Довідкова література — одна з найдорожчих: за словник іншомовних слів можна виручити до 30 грн, за енциклопедію — до 50.

— Головне знати, що кому продавати, — хитро підморгує букініст, — ось, студенти-"технарі" і їхні викладачі розбирають технічну літературу до 7 гривень. Часом з тої книги всього один розділ треба. Селяни купують книги про сільське господарство, риболовлю або кулінарію. Ціна — від 2 до 5 гривень.

Дитячі книжки коштують 2–3 грн. Книжки українською мовою дорожчі на гривню.

Краєзнавчі фотоальбоми, довідники та звичайні абетки із задоволенням скуповують іноземці-мандрівники та представники української діаспори. Щоправда, книги, видані до 1991-го, з країни вивозити заборонено — вони вважаються культурним надбанням нації. Але іноземців це анітрохи не засмучує. Книги перефотографовують цифровою камерою або сканують. У такому вигляді інформацію за кордон вивозити можна. Самі книги дарують родичам або гостям.

— Новий фотоальбом "Рівненщина" 1997 року випуску в книгарні коштує 39 гривень. Цей побував у руках, але в хорошому стані. Продам за десятку, — пропонує букініст 32-річному рівнянину Ігорю Белгородському.

Чоловік придивляється до Великої радянської енциклопедії.

Продають на лотках і рідкісні книги кінця ХХ — початку ХІХ ст.

— Оце — одна з найстарших моїх книг — "Спогади про подорож до Австралії", видана польською мовою 1893 року у Львові, — 69-річна букініст Ганна Василівна показує на стосику тоненьких брошурок на сусідньому прилавку. — Дореволюційні видання часто запитують священики та науковці. Брошурки продаю по 5 гривень, грубші книги — по десять.

Літературою торгують через Інтернет

20-річна студентка Рівненського гуманітарного університету Ірина Ващишин на продажу книг через Інтернет заробляє 120 грн на місяць.
— Батьки переїхали жити в село, мені залишили квартиру зі старою бібліотекою — більше тисячі книжок. Спершу пробувала продавати книги знайомим, тепер просто "вішаю" оголошення на інтернет-сайтах або форумах. Дуже економить час, — каже дівчина, — книги висилаю замовникові поштою.
Продати старі книги або журнали можна на сайтах www. knigoman. com.ua та www.freemarket.kiev.ua. З російських популярні www.libex.ru; www.doska.bo-okprice.ru та www.kigolov.ru. Достатньо вказати назву та рік видання книги, ціну та залишити свої координати — телефон або електронну адресу. Оголошення приймають безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «Старі словники продавати найвигідніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі