четвер, 27 травня 2021 07:45

Спадщина в селі та гроші на рахунку не завадять субсидії

19 травня уряд вніс зміни до правил призначення субсидій. Понад 2,5 млн домогосподарств її отримають автоматично на наступний опалювальний період, заявили в Міністерстві соціальної політики.

Близько 460 тис. сімей потрібно оновити документи. Це можна зробити протягом п'яти місяців. Зміни стосуються громадян, які отримували субсидію в безготівковій формі. А також тих, кому пільга призначалася за фактичним місцем проживання — орендарі житла, переселенці. Не отримають її автоматично і домогосподарства, де прописані особи не живуть за місцем реєстрації. Потрібно буде підтвердити це документом. Наприклад, довідкою з роботи.

Під час призначення субсидій не враховуватимуть доходи від депозитів, як пропонували раніше. В Міністерстві пояснили, що банки подають звіти до податкової загальною сумою. Немає даних про доходи конкретних осіб. Також Кабмін удвічі збільшив суму коштів на депозиті, яку не враховуватимуть для субсидій — до 100 тис. грн. Не братимуть до уваги нерухомість у спільній власності та житло в сільській місцевості, зокрема спадщину.

Звертатимуть увагу, чи має родина автомобіль до п'яти років. Або коли хтось із домогосподарства володіє двома і більше машинами, яким менше 15 років. Ураховуватимуть разові витрати на 50 тис. грн і більше, крім оплати медичних, комунальних послуг і навчання. Братимуть до уваги інформацію про купівлю корпоративних прав, коштовних речей, рухомого та нерухомого майна на більше як 50 тис. грн.

Зміни діятимуть із 1 травня. Документи управління соцзахисту розглядатимуть протягом 15 днів. Житлово-комунальні підприємства зобов'язані в п'ятиденний термін надати інформацію про спожиті послуги кожною сім'єю. Якщо є борги за останні три місяці, їх потрібно сплатити. Інакше можуть відмовити в субсидії.

До травня субсидії в Україні отримували майже 3 млн домогосподарств, за даними Кабміну.

— Зміни стосуються насамперед майнового стану сім'ї, — пояснює 60-річна Людмила Корнієнко, директорка департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА. — Не матимуть права на пільгу власники більше двох квартир чи будинків. Якщо за рік до звернення купували за раз валюти на понад 50 тисяч гривень. Ще одна зміна — субсидію виплачуватимуть тільки готівкою.

У містах документи приймають управління соцзахисту. У селах — уповноважені особи територіальних громад. Вони протягом трьох днів зобов'язані передати документи на розгляд районних управлінь соціального захисту. Важливо, щоб не було черг. Тому діятиме попередній запис до спеціалістів.

— Уряд хоче зменшити загальну суму субсидій. Тому ці зміни правил — не останні, — говорить економіст 48-річний Андрій Новак.

— Невідомо, чи отримаємо наступну частину кредиту від Міжнародного валютного фонду. Це може бути не та сума, на яку розраховує уряд. Доведеться переглядати витрати бюджету. Зокрема, й програму субсидій.

У європейських країнах на оплату житлово-комунальних послуг люди виділяють від 5 до 12 відсотків доходу. В Україні багато родин віддають до третини заробленого. Газ може коштувати на 25–30 відсотків менше. Тому що більше половини внутрішніх потреб забезпечує власний видобуток. Але в нас установлюють ціну за європейським хабом. Це неправильно. Газ власного видобутку набагато дешевший. Правильно було б формувати вартість газового коктейлю. Тобто українська собівартість плюс ціна імпорту. Тоді вдалося би знизити ціну газу для населення.

Україна має власне виробництво електроенергії. Повністю можемо задовольняти внутрішній попит, ще й продавати за кордон. Але ціна у нас теж визначається чомусь за європейською вартістю. За такою логікою, ми повинні тоді встановити європейські ціни на хліб, молоко, інші товари.

Зараз ви читаєте новину «Спадщина в селі та гроші на рахунку не завадять субсидії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі