четвер, 16 січня 2020 07:40

"Щойно почнете отримувати схвальні відгуки, відбою від клієнтів не буде"

Автор: фото надане Наталією Бутенко
  Наталія Бутенко з Волновахи Донецької області відкрила косметологічний кабінет. Вклала у власну справу майже 23 тисячі гривень. Раніше працювала медсестрою в лікарні
Наталія Бутенко з Волновахи Донецької області відкрила косметологічний кабінет. Вклала у власну справу майже 23 тисячі гривень. Раніше працювала медсестрою в лікарні

— Понад 20 років працювала медсестрою в інфекційному відділенні лікарні. Хоча мріяла бути косметологом, мати власну справу, — розповідає 49-річна Наталія Бутенко з Вол­новахи Донецької області. Торік відкрила косметологічний кабінет.

— Отримувала в лікарні 4–5 тисяч гривень зар­плати. Працювала на півтори ставки. Коли звільнялася, то у відділенні не вистачало третини персоналу. За графіком працювала доба через дві. Бували такі зміни, що не присідала. До того ж постійно навантажували паперовою роботою. Коли ще працювала в лікарні, записалася на курси косметології у Києві. Вони коштували 4 тисячі гривень. Гроші відкладала із зарплати кілька місяців. Пройшла навчання під час своєї відпустки. Отримала сертифікат. Вирішила звільнитися з роботи. Стала на облік до центру зайнятості, щоб отримати допомогу на відкриття власної справи. Відправили на навчання в Маріуполь. Кілька тижнів нам розказували, як вести бухгалтерію, складати бізнес-плани, розраховувати податки. Отримала від центру зайнятості близько 23 тисяч гривень на власну справу. Сума залежала від зарплати, яку отримувала в лікарні. Придбала креми, пристрій для обробки інструментів, оплатила оренду кабінету.

Почала писати в соцмережах про догляд за шкірою. Співпрацювала з майстрами манікюру. Вони рекомендували мене. Так з'явилися перші клієнти. Потім почали йти люди за рекомендаціями. Більшість моїх клієнтів — люди середнього віку та підлітки. Приходять на чистки обличчя, вони коштують у середньому 300–450 гривень. Також роблю маски, масажі. Плюс цього бізнесу, що робота є протягом усього року. Лише змінюються процедури.

Працюю в кабінеті сама, завжди позитивна атмосфера. До косметолога не йдуть, коли мають серйозні проблеми зі здоров'ям. І заробітки стали кращими. Маю 15–20 тисяч гривень на місяць. Залежно від кількості процедур, які роб­лю. Вкладення у бізнес окупилися за пів року. Але зупинятися не можна. Косметологу потрібно постійно вчитися. Щомісяця з'являються нові продукти, засоби догляду за шкірою. Компанії-виробники кличуть на семінари. Іноді просять за участь купити косметики на певну суму або заплатити за курс навчання. В середньому це коштує 2–3 тисячі гривень. Щомісяця відкладаю гроші на розвиток бізнесу. Хочу придбати спеціальну центрифугу, проводити процедури омолодження.

Киянка 40-річна Ольга Гайдук допомагає відкривати косметологічні центри. Каже, що найбільший попит на такі послуги у Львові та Одесі.

— Для започаткування бізнесу треба не менше 100 тисяч гривень, — говорить Ольга. — Косметологом може стати і людина без медичної освіти. Вона має навчитися користуватись препаратами на спеціальних курсах, отримати сертифікат. Аби розвиватись далі, потрібно вкладати щомісяця від 5 до 10 тисяч гривень в оновлення препаратів, навчання. Як тільки почнете отримувати схвальні відгуки, відбою від клієнтів не буде.

Косметологічний кабінет окупиться за кілька місяців-рік. Знаю жінку, яка має гарний прибуток без стаціонарного приміщення. Вона купила спеціальний бокс для препаратів, ходила до клієнтів додому. Щодня в соцмережах показувала, що і як робить. За рік змогла купити приміщення для салону краси. Міжнародні фірми також готові вкладати гроші у такий бізнес. В Одесі інвестор із Франції відкрив салон краси. Косметолога, який там мав працювати, шукали в інтернеті. Обрали жінку, що мала найбільше рекомендацій від клієнтів. Інвестор поставив їй умови: половину прибутку віддає йому, працює лише на їхній фірмовій косметиці. Зараз італійська компанія у такий спосіб хоче відкрити салон у Києві.

Косметологічних кабінетів бракує в невеликих містах. Періодично проводимо семінари в центрах зайнятості, заохочуємо жінок учитися на косметологів. Постійно чуємо від них, що клієнтів буде важко знайти. Щоби переконати в протилежному, йдемо на базар чи вокзал. Роздаємо візитки з контактами косметолога. Кожна шоста жінка передзвонює.

Зараз ви читаєте новину «"Щойно почнете отримувати схвальні відгуки, відбою від клієнтів не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі