четвер, 19 березня 2020 00:55

Щогодини заробляю тисячу гривень

— Сьогодні вранці ІТ-компанія замовила тисячу масок. І такий попит щодня. Я вже зняла оголошення про продаж. Але люди все одно десь знаходять мій телефон, — розповідає 41-річна Людмила ­Панченко з ­Києва.

Працює закрійником у приватному ательє, де шиють верхній одяг.

— Якось зайшла в аптеку, люди один за одним питали маски. Саме почався карантин в Італії. Розговорилися з однією жінкою. Кажу, можу пошити маски. Вона замовила три тисячі. Заплатила частину грошей наперед, я за тиждень віддала. Клієнтка написала про це в соцмережах. З того все й почалося. Люди дзвонять і дзвонять. Після оголошення карантину на мене вийшов один чоловік. Пообіцяв забезпечувати замовленнями й матеріалом. Я ж маю тільки шити, — говорить Людмила. — Маски виготовляю двох типів — із тканини з марлевою підкладкою всередині та чотиришарові зі спеціальної медичної тканини. За годину фактично заробляю тисячу гривень, шию 10–15 масок. Також мала замовлення на дизайнерські, чорного кольору з сердечками. Такі одягає молодь. Коштують 80 гривень. Але вони погано захищають, бо лише два шари тканини. Останні кілька днів попит трохи впав. Кажуть, уряд десь закупив маски оптом.

Подорожчали послуги репетиторів і нянь після запровадження карантину. Причина — значно зріс попит на такі послуги.

— Якщо раніше можна було знайти няню за 70–100 гривень за годину, то зараз мінімально просять від 200. Донька відвідує приватний дитсадок. Щомісяця платимо 9 тисяч гривень. Але й він закрився на карантин. Я працюю в аграрній фірмі, чоловік теж. Зараз саме гаряча пора, обоє їздимо у відрядження. Сидіти з дитиною немає кому. Брати з собою не можу. Через знайомих ледве знайшли няню. Вона просила 13 тисяч гривень за три тижні роботи, — розповіла киянка 37-річна Марина Шевченко.

— Готуюся до зовнішнього незалежного оцінювання. Вчив англійську в приватній школі. Зараз її закрили на карантин. Уроки намагалися проводити онлайн, але це зовсім не те. Мати подзвонила до вчительки, яка живе поряд. Раніше урок у неї коштував 150 гривень. Зараз бере 250. Каже, що всі години на час карантину вже розписані. Також має витрачати свої гроші на маски й антисептик. Одягає їх за потреби учням, які чхають. Руки змушує обробляти до заняття, — говорить 17-річний Сергій Макарчук із Києва.

Перукарі, майстри манікюру, візажу також підняли розцінки. У середньому додали від 20 до 50 грн.

— Мусила за свій кошт закупити маски й антисептик. Пляшки останнього вистачає на три дні. Недешевий. Попереджаю клієнтів, що ціна на послуги буде вища. До того ж маємо забезпечити масками. Людям, які чхають чи кашляють, одягаю їх, — каже майстер манікюру 35-річна Світлана Ясіна зі столиці.

Зараз ви читаєте новину «Щогодини заробляю тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі