пʼятниця, 29 жовтня 2010 02:01

Слов'янський профіль журналістики Київського славістичного університету

2006-го року Інститут славістики та міжнародних відносин Київського славістичного університету вперше набрав студентів на спеціальність "журналістика".

Біля витоків кафедри стояли Національна спілка журналістів, Національна академія наук, ряд посольств та консульств слов'янських країн в Україні. І це невипадково. Адже в майбутньому випускники Славістичного університету зі спеціальності "журналістика" матимуть свою цікаву і поки що мало заповнену  професійну "нішу", пов'язану з необхідністю працювати у мас-медійному просторі слов'янських країн. Справді, Україна сьогодні конче потребує досвідчених фахівців зі знанням не лише української та англійської, а й російської, чеської, словацької, болгарської, польської та інших слов'янських мов. Таких спеціалістів бракує у редакціях багатьох газет і журналів, на радіо й телебаченні. І журналістів, котрі знають слов'янські мови та добре орієнтуються в теоретичних та прикладних проблемах сучасної славістики, на роботу візьмуть із задоволенням.

Отож прикметною ознакою навчання майбутніх журналістів у КСУ є вивчення однієї зі слов'янських мов, що дасть змогу підвищити конкурентоспроможність випускників на ринку праці. Крім того, Інститут славістики та міжнародних відносин налагодив освітні й культурні зв'язки з рядом університетів слов'янських країн. Студенти  спеціальності "журналістика" влітку мають змогу відвідати Росію, Болгарію і Чехію, Польщу й Сербію тощо.

При кафедрі створили дві лабораторії — масових комунікацій КСУ та Національної спілки журналістів, а також лабораторію з проблем дослідження медіа-простору слов'янських країн Центрально-східної Європи (Російська Федерація, Білорусь, Польща, Словацька Республіка, Македонія, Хорватія тощо). Метою діяльності лабораторії є формування у майбутніх журналістів уявлень про історичні закономірності й тенденції розвитку мас-медіа у слов'янських країнах, дослідження політичних аспектів, широке залучення студентів до наукової роботи.

Навчальний процес забезпечують відомі вчені: професори В.М. Володимиров, Е.П. Стоянова, Н.В. Хазратова, В.С. Бруз, А.О. Вітченко, голова НСЖ І.Ф. Лубченко. Активно працюють студентська прес-служба, PR-агенція, заснована 2007-го загальноукраїнська освітня газета "Бесіда", де постійно друкують перші спроби студентів.

На якості фахової підготовки майбутніх журналістів суттєво позначається робота творчої майстерні, керівником якої є авторитетний журналіст, голова НСЖ Ігор Лубченко. Вплив мають і навчальні практики в редакціях, на радіо й телебаченні, зустрічі з професійними журналістами, відвідування міжнародних виставок тощо. Щороку проводять конкурс на кращу студентську газету. Цього навчального року, скажімо, з цікавими проектами виступили студенти другого курсу, які на розсуд членів комісії запропонували свої друковані видання: газети "Об'єктив" (О. Бондаренко, Я. Максименко),  "КіноКіеv" (Ю. Качанова), "Культурний оглядач" (Л. Марченко, І. Овчиннікова), а також журнал Esclusivo (В. Хижняк).

Викладачі кафедри журналістики переконані, що інтегрована у простір слов'янських культур спеціальність "журналістика" посідатиме важливе місце у формуванні сучасної молодої людини, яка здобуває вищу гуманітарну освіту.

Приймальна комісія Київського славістичного університету: м. Київ, вул. Анрі Барбюса, 9.

Тел. (044) 528 63 83.

Зараз ви читаєте новину «Слов'янський профіль журналістики Київського славістичного університету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі