середа, 20 лютого 2008 18:12

Селяни викопують срібні монети разом із картоплею

У лісі поблизу міста Ізюм Харківської області місцеві жителі постійно знаходять старовинні монети та прикраси. Подейкують про незліченні скарби й накладені на них прокляття. Легенди приваблюють "чорних" археологів.

— Біля лісу був маєток декабриста Розена, — розповідає 70-річний Іван, житель села Сулигівка. Це за кілька кілометрів від Ізюма. — Кажуть, дружина Розена сховала усі коштовності десь у маєтку. Багато приїжджало тут їх шукати. Ходили селом із металошукачами.

Жителька Сулигівки Ніна Стецюк, 47 років, разом із картоплею викопала срібний медальйон. Усередині знахідки був портрет. Срібло збереглося добре, але обличчя ледь можна розгледіти.

Сулигівчани викопують старовинні монети та намистини. Найвідоміша знахідка — зливок червоного золота. Його здали до банку.

У лісі знаходять багато набоїв.

— Тут партизани базувалися, потім фронт пройшов, — продовжує дід Іван. — Досі викопуємо кістяки, каски, запальнички німецькі. Мого молодшого брата мати у снаряді купала. Їх розпилювали поздовж, робили дитячі ванночки.

Востаннє про знайдення скарбу в лісі під Ізюмом заявляли 1988 року. Проте археологи-любителі запевняють, нібито в Ізюмському районі є скарби татарських монет, а в Зміївському — арабських. Тому вони скуповують букіністичні книги, як-от "Старинные усадьбы Харьковской губернии" і "Світ, який ми втратили" за 100 грн. Знахідки здають приватним скупникам. Два такі пункти прийому працюють на столичній площі Перемоги.

— Оцінюємо на око, — каже скупник антикваріату Олександр Нікуленко, 37 років. — Вартість монети або прикраси залежить від віку, стану та матеріалу. Усілякі радянські значки й прапорці скуповуємо від 50 копійок за штуку.

Підприємець зізнається, що найцінніші речі на огляд не виставляє. Їх реєструють на інтернет-аукціонах або на сайті forum.violity.kiev.ua. Так можна заробити більше. Срібну монету, знайдену нещодавно в Сулигівці, там продали за 25 грн.

Зараз ви читаєте новину «Селяни викопують срібні монети разом із картоплею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі