четвер, 18 листопада 2010 21:38

Селянам недоплачують половину субсидії за вугілля

  Норми затверджено постановою Кабміну №827 від 8 вересня 2010 року
Норми затверджено постановою Кабміну №827 від 8 вересня 2010 року

У райцентрі Чечельник Вінницької області на зиму запасають вугілля та дрова. У селищі немає природного газу. Катерина Собчук, 64 роки, уперше отримала субсидію на вугілля.

— Торік ще дід був живий, то субсидію не давали. Тепер я сама. Маю 800 гривень пенсії, — розповідає жінка.

Її сусідці, 39-річній Олені Торканюк у допомозі відмовили. Бо торік вона і чоловік працювали. Разом мали дохід від зарплати 2,7 тис. грн.

— Тепер чоловік безробітний, а мені платять половину ставки, — каже Олена.

Проте відділ субсидій ураховує лише доходи за минулий рік. Якщо витрати на пальне перевищують 15% сукупного річного доходу сім'ї, решту покриє допомога. Для пенсіонерів субсидію призначать при перевищенні витрат на опалення, газ та електрику на 10%.

Вугільний склад відпускає паливо по 1040 грн. А відділ субсидій рахує за своїми рознарядками, так ніби 1 т вугілля коштує 690. Цю розрахункову вартість палива та газу Кабмін не переглядав більше трьох років, попри зростання цін.

Катерина Собчук за паливо заплатила 2228 грн. Субсидія покриває купівлю 2,2 т вугілля. Хоча на зиму йде в середньому 3 т.

— 10 процентів мого доходу, 960 гривень, я мала б заплатити сама. А решту, 1328 гривень — собез. Але через їхні занижені ціни дали набагато менше — 558 гривень. Я півроку відкладала з пенсії, щоб купити вугля.

80-річний Микола Левченко з села Лісове Тальнівського району Черкащини палить дровами. Бо 1 т вугілля в районі коштує 1395 грн.

— Я учасник війни. Раніше сільрада видавала мені гроші на півтонни вугілля. Я за них купував собі дрова. Цього року нічого не дала. Грошей нема і хтозна, коли будуть. Сказали оформити субсидію, — розповідає Левченко.

Він отримує мінімальну пенсію, 723 грн. Якщо рахувати за офіційно затвердженими розцінками, витрати пенсіонера на вугілля, 2,2 т на рік, мають скласти 1573 грн. Також до обрахунку включають придбання двох балонів газу на рік, на 200 грн. Сума витрат становить 21,1% доходу чоловіка. Отже, понаднормові 11,1% має покрити субсидія. Її обраховують так: суму пенсії Левченка за весь минулий рік множать на 11,1%. Виходить 932,4 грн. Та оскільки чоловік має право на пільгове забезпечення паливом, 0,5 т вугілля від сільради, його вартість віднімають від загальних витрат. Тому цього року Левченко отримав субсидію 571 грн.

 

Субсидію за зріджений газ у балонах мешканцям приватних будинків розраховують залежно від складу сім'ї. Ураховують не ринкову, а встановлену Кабміном граничну вартість балона. Її Кабмін встановлює окремо для кожної області. Цьогорічні ціни визначені постановою Кабміну №827 від 8 вересня 2010 року.
Сім'ї з 1–2 осіб виділять допомогу на придбання двох балонів газу на рік. Три балони — на 3–4 особи. Сім'ї, що складається з 5 і більше членів — 4 балони на рік.

 

Які документи подають для призначення субсидії

Паспорт, довідку про доходи, книжки та квитанції про оплату комунальних платежів, довідку про склад сім'ї та житлоплощу (форму 3), заяву про призначення субсидії, декларацію про доходи сім'ї. Пенсіонери — лише заяву та декларацію.

Документи подають до уповноваженого виконкому селищної ради, відділу субсидій, жеку або міськвиконкому не пізніше вересня, до початку опалювального сезону

Відділ субсидій самостійно збирає дані про заявника в комунальних службах, ДАІ, паспортному столі й бюро технічної інвентаризації.

Зараз ви читаєте новину «Селянам недоплачують половину субсидії за вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі