Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 20:21

"Родовід банк" можуть продати росіянам

"Родовід банк" можуть продати росіянам

Минулого тижня "Родовід банк" припинив повертати вклади.

— Досі хоч по сотні на день видавали, зараз зовсім нічого, — говорить один клієнт другому.

Уранці 28 січня вони прийшли по гроші у відділення "Родовід банку" на столичній вул. Ломоносова. Касирка сказала: грошей для видачі вкладникам нема. Працівники відділення відмовляються пояснити причини.

Перед входом до центрального відділення фінустанови у Києві на вул. Сагайдачного пополудні палять троє чоловіків у краватках. Куртки накинули на плечі. Біля входу — банкомат. На екрані видно: "Банкомат не працює".

— Ви у банку працюєте? Скажіть, як тепер гроші отримати. Через касу? — підходить Тетяна Василівна, 45 років. Тримає пластикову банківську картку.

— Зайдіть всередину, там усе розкажуть, — відповідає один.

Адміністратор при вході пояснює клієнтці:

— На жаль, найближчим часом ви не зможете зняти свої гроші з картки. У супермаркеті теж не пробуйте розплатитися, не вийде.

— То як же мені зняти депозит? Два роки тому я поклала у "Родовід" 20 тисяч гривень, і досі не можу забрати, — скаржиться Тетяна Василівна. — Якби знала, нікуди не клала б гроші взагалі. Зароблене забрати неможливо.

— Телефонуйте на гарячу лінію, — адміністратор дає буклет із номером.

"ГПУ" подзвонила на гарячу телефонну лінію банку. Оператор каже:

— Поки що інформація відсутня. Телефонуйте нам щодня, щоб бути в курсі ситуації. Незабаром виплати відновляться, видаватимуть по 150 гривень.

Ситуацію роз'яснює 36-річний Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків:

— "Родовід банк" з приватної власності перейшов у власність держави. Але держава не розробила дієвого механізму оздоровлення фінустанови. "Родовіду" передали всі депозити проблемного "Укрпромбанку". А от активи чомусь не передали. Останнім часом фінустанова не отримує допомоги від держави. Тому й не має коштів для видачі вкладів. Водночас правління банку, представники тимчасової адміністрації незаконно оперували великими сумами. Проти них порушені кримінальні справи.

Думаю, держава не залишить "Родовід банк" без фінансування, розрахується із клієнтами. Імовірно, його спробують продати приватним структурам. Західноєвропейські фінустанови навряд чи захочуть проблемний банк. Але ним можуть зацікавитися росіяни — "ВТБ банк" або "Сбербанк Росії". Вони розширюють мережу в Україні.

4 042 513 000

СТІЛЬКИ гривень заощаджень громадян було у "Родовід банку". Це дані початку жовтня 2010-го. З початку минулого року ця сума зменшилася на 3 млрд грн.

Загалом українські банки мають на депозитах 278 млрд грн, повідомляє Нацбанк. Позаторік у фінустановах зберігали 381 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"Родовід банк" можуть продати росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути