неділя, 22 квітня 2007 16:27

Робітники заводу "Меридіан" вимагають повернути вкрадену "соціалку"

Із головою профкому Костянтином Грищенком "ГПУ" зустрічається біля входу в шістнадцятиповерхівку — завод "Меридіан" на бульварі Лепсе.

— Он бачите, — показує Грищенко на триповерхове приміщення через дорогу. — Колись це був наш харчоблок "Електрон". За ним — Палац культури Корольова. Ще в нас украли сім здравниць.

1994 року завод "Радіоприлад", який раніше належав до військової промисловості, реорганізували у ВАТ "Меридіан", який і успадкував великий соціально-побутовий комплекс. На балансі були сучасні Палац культури та комбінат харчування. Діти працівників заводу могли відпочивати в дитячому таборі "Космос" і молодіжному оздоровчому таборі "Білогородка". За три роки втратили все.

— 1997 року було не до боротьби за спільну власність, — згадує Костянтин Кузьмович. — Зарплату не платили, щодня проходили мітинги. У нас тоді працювало 10,2 тисячі осіб.

Тодішнє керівництво весь соціально-побутовий комплекс виділило в окреме акціонерне товариство — "СПК "Меридіан". Очолив його тодішній заступник директора заводу Василь Сабардін.

— Відчуження майна було незаконним, — веде далі голова профкому. — Загальних зборів акціонерів на "Меридіані" не проводили. Не спитали й думки профкому. Але тодішній голова Фонду держмайна підписав розпорядження про відчуження майна заводу.

На запит нового керівництва у Фонді держмайна відповіли: акції соціальної сфери потрапили до "СПК "Меридіан" випадково... за указом самого ж ФДМУ. Та, мабуть, не випадково СПК очолив колишній заступник голови правління із соціальної сфери заводу ім. Корольова Василь Сабардін. Пізніше пан Сабардін переконав заводчан-акціонерів у потребі внести до статутного фонду на умовах пайової участі цінні папери ще однієї установи — новоствореного ТОВ "ТК СПК "Меридіан". Це дозволило спритному керівникові одноосібно розпоряджатись акціями "СПК "Меридіан". 2005 року Сабардін, а саме він був директором новоствореного ТОВ, 36% акцій продав за символічну ціну своєму кумові Сидоренку, а решту — знову ж таки СПК "Меридіан", де залишався головою правління.

Через газету депутат по-батьківському пошпетив "меридіанівців"

Олександр Шунков 40 років працював токарем на "Меридіані". Він, як і інші робітники заводу, втратив свої акції.

— Сабардін нас обдурив, — каже він "ГПУ". — Умовив передати акції до статутного фонду "СПК "Меридіан". І почав розбазарювати наше майно.

Завдяки цій схемі 200 акціонерів втратили будь-який вплив на свою власність. За рік акції було об"єднано в єдиний пакет і передано на зберігання "Укргазбанку". Минулого року акції придбала фінансова компанія "Інфінменеджмент" за заниженою ціною. І працівники ВАТ "СПК "Меридіан" зовсім втратили свою частку. На сполох люди вдарили 2003 року. ВАТ "Меридіан" очолив В"ячеслав Проценко. Одразу взявся повернути втрачене майно. Разом з іншими акціонерами звернувся до Вищого господарського суду про незаконність відчуження "соціалки".

Кілька тижнів тому працівники "Меридіана" опублікували в пресі відкритого листа народному депутату Василеві Горбалю.

Попросили допомоги в поверненні майна, яке тепер оцінюють у кілька мільйонів доларів. "Мы с удивлением и негодованием узнали, что весь комплекс социальных объектов у нас просто украли", — написали робітники "Меридіана" народному депутатові.

Пан Горбаль відреагував. Через ту ж газету по-батьківському пошпетив "меридіанівців", мовляв, чого одразу не звернулися до нього як до депутата. Пообіцяв зустрітися із заводчанами після офіційного звернення.

— Колектив депутатському зверненню здивувався, — каже голова профспілкового комітету заводу "Меридіан" Костянтин Грищенко, — Бо давно вже надіслав лист у приймальню нардепа. Згодом "меридіанівці" зрозуміли, що насправді депутат і не думає з ними зустрічатися.

Ситуація стане зрозумілішою, якщо проаналізувати бізнесову діяльність Василя Горбаля. Він — почесний голова "Укргазбанку". Саме з цим банком були пов"язані операції з акціями СПК "Меридіан" часів керівництва Сабардіна. Із ним пов"язують також компанію "Інфінменеджмент" — нинішнього власника акцій. Вона розташована в тому ж приміщенні, що й "Укргазбанк". Однак директор "Інфінменеджменту" Наталія Гонтар, як і керівництво "Укргазбанку", заперечує, що фірма є структурним підрозділом або дочірнім підприємством останнього.

— Запевняю: ні "Укргазбанк", ні Горбаль до "Меридіана" жодного стосунку не мають, — стверджує помічник нардепа Володимир Леонов. — Справді, працівники "Меридіана" звернулися до Горбаля з проханням допомогти повернути майно підприємства. Той звернувся із запитами до Генпрокуратури і Фонду держмайна. Відповіді отримано. Горбаль обов"язково зустрінеться з робітниками і розкаже, що йому відповіли.

На "Меридіані" результатів діяльності нардепа ніяк не дочекаються. Усі його вимоги вони виконали. Пакет документів, підготований на прохання нардепа, вже місяць припадає пилом. А заводчани втрачають надію, що народний обранець дотримає свого слова.

Зараз ви читаєте новину «Робітники заводу "Меридіан" вимагають повернути вкрадену "соціалку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі