вівторок, 22 травня 2007 18:41

Рейдери загрожують залишити Україну без нафти

Декілька українських радикальних організацій учора пікетували київське представництво компанії "Укртатнафта". Як заявили організатори акції, з метою "привернути увагу громадськості та чиновників до захоплення української компанії "Укртатнафта" урядом Російської Федерації".

На плакатах було написано: "Путін, забери своїх рейдерів-нафточекістів", "Не дамо перетворити "Укртатнафту" на "ЮКОС", "Ні — монополії татар". Акція відбулася відразу після того, як уряд України зробив спробу покласти край рейдерським діям українських компаній щодо російських акціонерів "Укртатнафти".

У відносинах між Україною і Росією — нове загострення. Причому в "найвужчому" для нашої країни місці — нафтовому. Ідеться про Кременчуцький нафтопереробний завод, що належить АТ "Укртатнафта". Це підприємство забезпечує паливом третину вітчизняного ринку. Сьогодні воно перебуває в державній власності України і російської Республіки Татарстан, яка повністю забезпечує НПЗ нафтою. Підприємство намагаються захопити рейдери. Якщо операція вдасться, то не бачити Кременчуку татарстанської нафти, а ціни на вітчизняних бензоколонках рвонуть угору.

Рейдерські методи добре відомі: знайти будь-яку щілину, щоб "зайти" на завод, фабрику або звичайну перукарню, отримати доступ до статутних документів і "посадити" свого директора. Або поставити по периметру охоронців і заблокувати доступ на територію всім "чужим". Так, за нашими даними, призначено вже четверо (!) зборів акціонерів АТ "Укртатнафта". Одні, офіційні, — від імені правління АТ "Укртатнафта" на 23 травня у приміщення правління товариства, і три — від імені "анонімного" акціонера — у приміщенні НАК "Нафтогаз України". Про "аноніма" гадати не доводиться, бо в Україні всього два акціонери: НАК, що управляє від імені держави 43% акцій, та група "Приват", яка через ТОВ "Корсан" кілька місяців тому увійшла до числа акціонерів, придбавши 1,2% акцій.

Скликання численних зборів акціонерів в одному місці і з тим самим порядком денним — "класика жанру" будь-якого рейдерського захоплення. "Небажаних" акціонерів не пускають, а "потрібні" акціонери вибирають "потрібне" правління, призначають "потрібного" директора і т.ін. Завдання-мінімум — встановити на підприємстві двовладдя, завдання-максимум — отримати над ним повний контроль. Опитані експерти не сумніваються, що серед акціонерів представників одного з основних власників акцій — компанії "Татнефть" — не буде. Їх просто не пустять далі за прохідну.

У покровительстві спробам рейдерського захоплення підозрюється міністр палива і енергетики Юрій Бойко.

Адже йому безпосередньо підкоряється НАК "Нафтогаз України". Тому, щоб не залишитися без власності, росіяни підключили "важку артилерію". Прем"єр-міністр Татарстану, голова ради директорів ВАТ "Татнефть" Ринат Мінніханов у своєму листі прем"єр-міністрові України Віктору Януковичу попросив "прийняти необхідні заходи з метою припинення "рейдерських" дій НАК "Нафтогаз України", зокрема негайно відмовитися від проведення недружніх зборів акціонерів".

Кабінет Міністрів відреагував миттєво: перший віце-прем"єр Микола Азаров попросив утриматися від участі в загальних зборах акціонерів АТ "Укртатнафта". Лист розісланий усім ключовим міністрам, у тому числі і Юрієві Бойку. І тепер, якщо "його" структури не відмовляться від своїх намірів, буде очевидним, хто й чого добивається.

Голова Фонду держмайна України Валентина Семенюк ще три роки тому не сумнівалася, чим для "Укртатнафти" може закінчитися "кураторство" Юрія Бойка.

— Передача "держпакету акцій "Укртатнафти" у відомство Бойка — це дуже хороше маскування, щоб провести тіньову приватизацію підприємства, — пророчо зазначила пані Семенюк.

За нашими даними, росіяни готують "удар у відповідь". У Росії незабаром вибори Думи і президента. Так що захист інтересів держави там зараз — найгарячіша тема.

— Цієї ситуації не було б, якби Україна і Татарстан вирішили до кінця питання щодо акціонерного капіталу "Укртатнафти", — переконаний наш експерт, що побажав залишитися невідомим. — Але доки немає чітких домовленостей, це грає на руку приватним структурам — таким, як група "Приват", що має стійку репутацію "рейдера N1" у країні. А міністр прикриває їх. На шкоду інтересам і України, і російсько-українських відносин.

Зараз ви читаєте новину «Рейдери загрожують залишити Україну без нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі