пʼятниця, 18 жовтня 2019 06:50

"Прожитковий мінімум має бути не менше п'яти тисяч гривень"

Уряд планує відв'язати від прожиткового мінімуму 150 видів соціальних виплат. Це не буде стосуватися пенсій і допомоги малозабезпеченим. Вони зростатимуть щоразу після перерахунку прожиткового мінімуму, кажуть у Міністерстві соціальної політики. Інші виплати хочуть встановлювати в абсолютних цифрах. Їхній розмір переглядатимуть під час прийняття держбюджету.

— Владі треба проводити ефективну соціальну політику. Поки що маємо економічно необґрунтований розмір прожиткового мінімуму. Прив'язані до нього соціальні виплати встановлюються відповідно до можливостей держбюджету, а не реальних потреб населення, — каже фінансовий експерт Олексій КУЩ, 43 роки.

Який прожитковий мінімум потрібен в Україні?

— Зараз маємо три види прожиткових мінімумів. Перший — той, що застосовують у бюджеті для розрахунку соцвиплат і стандартів. Другий — визначає державна статистика. Сьогодні становить 1936 гривень. Третій — визначається експертним шляхом, виходячи з аналізу економіки. Маємо колосальний розрив між трьома показниками. Уряд у проекті бюджету на 2020 рік поставив за мету досягнути прожиткового мінімуму на рівні 4200 гривень. Навіть такий показник не відповідає потребам людей. Він має становити не менше 5 тисяч гривень.

Чи варто соціальні виплати відв'язувати від нього?

— Кожен громадянин повинен отримувати не менше реального прожиткового мінімуму. Однак коштів на це держава поки що не має. Скорочення стандартів ні до чого доброго не веде. У першу чергу, програють люди, які претендують на мінімальні соцвиплати.

У країні кілька років тому запустили пенсійну реформу. Головну роль гратиме страховий стаж. До 2028-го мінімальний становитиме 35 років. Якщо врахувати безробіття 1990-х, останні економічні кризи, то накопичити стільки стажу вдасться не всім. Хто не досягне відповідного показника у 65 років — не зможе претендувати на пенсію. Тоді нараховуватимуть мінімальну соціальну виплату. Щороку таких людей ставатиме більше за рахунок тих, хто зараз працює неофіційно чи за кордоном. Доведеться шукати додаткові кошти.

Якщо мінімальну соціальну виплату відв'яжуть від прожиткового мінімуму, потреба у її перерахунку відпаде. Щороку вдасться економити мільярди гривень. Сьогодні пенсіонери без необхідного страхового стажу отримують менш як 2 тисячі гривень.

Мінімальна зарплата нині на рівні 4173 гривні, пенсія — 1564. Скільки насправді мають становити виплати?

— Треба виходити з показника Організації Об'єднаних Націй. За ним, у країнах Східної та Центральної Європи людині на день необхідно близько 5 доларів. Тобто 150 доларів або 3700 гривень на місяць. Це і є мінімальна соціальна виплата. Вона забезпечує винятково фізіологічні потреби. Не передбачає витрати на лікування, відпочинок і саморозвиток. Інакше громадянин має отримувати не менше 4500–5000 гривень на місяць.

Зараз ви читаєте новину «"Прожитковий мінімум має бути не менше п'яти тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі