четвер, 12 листопада 2009 07:47

Пропан-бутан подешевшає на гривню за літр

У країні дорожчає пропан-бутан — скраплений газ для заправки авто. Раніше літр коштував на заправках 3,7–3,9 грн. Потім пальне зникло. У листопаді з"явилося по 5,3–5,5 грн/л.

Минулого вівторка 35-річний Павло Шпортько заправляв газом свій "Опель Кадет". Їздив на спеціалізовану заправку в Умані Черкаської області.

— Кажу, залийте 50 літрів. Оператор називає ціну — 266 гривень. Ледве нашкріб грошей. Два тижні тому за ту ж дозу взяли 185 гривень. Я добре витратився, щоби перевести автівку на газ. 3 тисячі віддав за газобалонну установку, ще півтори заплатив у МРЕВ, аби узаконити переведення. Виходить, змарнував гроші? Газ скоро дожене бензин по ціні, — обурюється.

Автозаправна станція "Автотрансгаз" на південній околиці Умані забезпечує зрідженим метаном автобуси та вантажівки. Ціна — 3,48 грн/л. Він надходить газопроводом. Тому дешевший, кажуть заправники. На початку осені це пальне коштувало 2,6 грн/л.

— Багато пропан-бутану завозять із-за кордону. Компанії-імпортери вирішили, що на осінь попит упаде. Тому перестали постачати. Водночас Одеський та Лисичанський нафтопереробні заводи припинили випуск пропан-бутану, — пояснює Сергій Півень, 49 років, голова Української асоціації скрапленого газу.

Зараз кожен п"ятий легковик у країні має газобалонну установку. Через дефіцит оптова ціна на товарній біржі одразу зросла. У липні 2009-го пропан-бутан був по 2,4 тис. грн/т. Тепер — утричі дорожчий.

Скраплений газ виготовляють із відходів нафтопереробки. Проте бензин і дизпальне дорожчають повільніше. Цілком імовірно, що виробники змовилися й одночасно почали підвищення, припускає 39-річний Володимир Чеботарьов із консалтингової агенції "Бізнес". Половину пропан-бутану в Україну постачає група "Приват" Ігоря Коломойського. Її та інші мав би проконтролювати Антимонопольний комітет.

— Майже всі наші працівники зайняті перевіркою цін на ліки та харчі,— відповідає виконувач обов"язків голови комітету Олександр Мельниченко.

До кінця листопада в Україну завезуть скраплений газ із Казахстану. Тоді ціна має знизитися приблизно на 1 грн/л.

Зараз ви читаєте новину «Пропан-бутан подешевшає на гривню за літр». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі