Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 15:49

Програмістам платять до 2500 доларів на місяць

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Олександр Гела (ліворуч) купує за 35 гривень комп’ютерну гру ”Флетаут” на столичному ринку ”Петрівка”. У лотку Олександра Білозерова половину дисків з іграми розкуповують підлітки
Олександр Гела (ліворуч) купує за 35 гривень комп’ютерну гру ”Флетаут” на столичному ринку ”Петрівка”. У лотку Олександра Білозерова половину дисків з іграми розкуповують підлітки

На інтернет-сайті працевлаштування job.ukr.net є 420 вакансій програмістів. Зарплата початківців — $500. Фахівцям із досвідом понад два роки пропонують $1,5–2,5 тис.

— Спеціальність престижна, а спеціалістів не вистачає, — підтверджує менеджер із персоналу компанії "Перша студія" Валерія Онопрієнко, 25 років. — Тому компанії беруть студентів математичних, технічних чи кібернетичних факультетів.

Треба знати мову програмування "С++". Мови "Бейсік", "Паскаль" та "Делфі" школярі нині вивчають на уроках інформатики.

На роботу беруть після співбесіди. Просять показати роботи — офісні чи бухгалтерські комп"ютерні програми. Якщо таких немає, дають завдання.

— Мені попалися задачки на кмітливість, — розповідає інженер-програміст "Першої студії" Андрій Анцут, 23 роки. — В одній треба було посортувати числа. Заковика в тому, що програмісти зазвичай беруться виписувати складні алгоритми сортування, хоча все можна зробити простіше. Я впорався. І мені сказали виходити на роботу через день.

Програміст Юрій Добронравін, 26 років, розробляє комп"ютерні ігри у столичній компанії "Росток-ґеймс":

— Комп"ютер у мене з 11 років. Студентом розробляв ігри і продавав їх через Інтернет. Але коли вперше прийшов влаштовуватися на роботу, мені відмовили. Завалили розумними питаннями. Згодом я розмістив резюме в Мережі. І та сама фірма мене й запросила. Коли з усіма познайомився, зрозумів, чому відмовили першого разу. Через ревнощі іншого програміста: коли людина пише складну систему, то не хоче підпускати інших.

Добронравін закінчив "Київську політехніку". Хоча часто вистачає і курсів програмування.

— Робити ігри для мобільників та комп"ютерів у нас вчаться вже на фірмі, — зауважує він.

У "Росток-ґеймс" працюють сім програмістів. Троє з них — студенти. Добронравін приходить на роботу об одинадцятій ранку, йде близько восьмої вечора:

— Більшість програмістів — сови: пізно встають, зате працюють допізна, — запевняє. — Та коли наближається строк здачі, а ми не встигаємо — працюємо допізна й у суботу, й на свята.

Нині Добронравін із кількома веб-художниками й композиторами створює комп"ютерну гру "Відновлення рівноваги: Бельтіон". Її продаватимуть у Росії та Україні.

— Мені цікаво бачити результат, — веде далі Юрій. — Пишеш у програмі набір символів — а на екрані починають стрибати чоловічки, рухаються предмети, грає музика.

Зазвичай спеціаліст працює в одній фірмі півтора-два роки. Потім іде на інше місце, із більшою платнею.

Роботу Добронравіна — комп"ютерні ігри — добре розкуповують на столичному книжковому ринку "Петрівка". Ліцензійна копія коштує 30–50 грн. На прилавку 18-річного Олександра Білозерова стоять п"ять коробок із дисками:

— Основні покупці — підлітки. Купують гонки, ігри-стратегії і стрілялки. Пограють місяць — і йдуть по нову гру. Кожен другий проданий диск — це новинка. Щомісяця їх з"являється кілька десятків.

Киянин Олександр Гела, 14 років, бере гру "Флетаут" за 35 грн.

— Раз на місяць батьки дають мені гроші. Мої друзі грають у комп"ютерних клубах, але це обходиться дорожче, — каже хлопець.

Американців безплатно годують і роблять масаж

Українські програмісти заробляють на рівні колег із Китаю та Росії — щомісяця в середньому $1,5 тис. Індуси отримують на $250 менше.
В Ізраїлі розробникам комп"ютерних програм платять $5,5 тис. Американцям — на $1 тис. більше. Програмісти компанії "Ґуґл" отримують найбільше у світі — $20 тис. на місяць. Співробітників безплатно годують, роблять масаж та зачіски.
За два місяці успішної роботи дають $2 тис. преміальних.

Зараз ви читаєте новину «Програмістам платять до 2500 доларів на місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути