середа, 06 лютого 2008 17:41

Приватники продають могили біля іменитих небіжчиків

Байкове кладовище в Києві вважають найпрестижнішим місцем для поховання. Нині на захоронення мають право ті кияни, в кого там уже похована рідня.

Їх покладуть поряд або над родичами. У два поверхи можна хоронити не раніш як за 20 років після попереднього поховання.

Батьків 70-річного киянина Степана Усатюка поховали на Байковому в середині минулого століття. Чоловік зберігає їхні свідоцтва про смерть:

— Це — "квиток" на підзахоронення.

Могилу поряд із Михайлом Грушевським, Павлом Тичиною або Лесею Українкою виділять за вагомий внесок у розвиток країни. Наприклад, лауреатам Шевченківської премії.

Письменник Олесь Ульяненко, 46 років, отримав її в 1997-му за роман "Сталінка".

— Досі я ще не розкривав пакет документів, які вручали разом із премією, — розповідає "ГПУ". — Викупити моє місце на Байковому не пропонували.

Своє місце на цвинтарі художник Тарас Федюк, 54 роки, хотів би продати, а гроші   витратити на ремонт квартири. Премію він отримав за книжку "Обличчя пустелі".

Могили уздовж головної алеї рясніють відомими іменами. Подалі від головного входу з надгробків уже дивляться молоді обличчя. Приміром, поряд із могилою академіка Гулого торік поклали Анастасію Броннікову, яка загинула в аварії на 25-му році життя. В авто вона їхала із сином співвласниці компанії "Росукренерго".

Подейкують, місця продають на чорному ринку. Ділянка 2х2 м на Байковому коштує $18–20 тис.

Директор кладовища 53-річний Андрій Юхимчук заперечує:

— Люди вірять чуткам. Я вкотре повторюю: ховати на Байковому кладовищі можна лише з особистого дозволу столичного мера або Кабміну.

Місце поруч із могилами відомих людей "ГПУ" спробувала знайти через приватну фірму. В одній, що працює на столичному Харківському шосе, адміністраторка одразу ж пропонує місце на Південному кладовищі, що за 12 км від столиці.

— Хочете на Байковому? — перепитує по телефону. — Там можна тільки підзахоронювати. Немає рідних? Ми таким не займаємося.

Після паузи тихо додає: "Під"їжджайте..."

Повторні захоронення в одну могилу без дозволу вважають наругою. За таке дають до двох років. Бо, щоб продати могилу, звідти треба дістати останки.

Зараз ви читаєте новину «Приватники продають могили біля іменитих небіжчиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі