четвер, 15 квітня 2021 00:30

"Половина громадян живуть від зарплати до зарплати"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Головною загрозою українці вважають бідність, за результатами опитування Української соціологічної групи. 51,4% турбує висока вартість продуктів і комунальних послуг. Доходи 50,9% громадян зменшилися через епідемію коронавірусу.

— В Україні високий рівень бідності. Він формується не тільки цифрами доходу чи майнового стану. А й порівняно з очікуваним рівнем благополуччя. Бо вимірюємо його за європейськими стандартами, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — За світовими критеріями, в країнах Східної Європи бідними вважають тих, хто живе на 5 доларів у день — майже 140 гривень. В Україні 150 доларів на місяць — це більше, ніж середній рівень пенсії. Тобто в нас рівень бідності специфічний, за соціальними групами. Найвищий — серед незахищених верств населення. Тобто 10 мільйонів осіб, які отримують пенсію нижче середньої, можна віднести до категорії бідних. А це майже третина населення.

Половина громадян живуть від зарплати до зарплати. Це так звана модель трудового рабства. Понад третина населення не може придбати собі в повному обсязі ліки, оплатити необхідну медичну допомогу, за даними Держстату. В Україні приблизно четверта частина домогосподарств отримують субсидії. Декілька років тому було майже 50 відсотків. Зменшення їхньої кількості відбулося не тому, що українці стали багатші. А завдяки жорсткішим критеріям відбору тих, хто має право на отримання виплат.

Бідність завжди йде за кризою. 2020-го відбулося падіння економіки на 4 відсотки. Всі сподівалися на швидке відновлення цьогоріч. Зараз очевидно, що це недосяжно.

В Україні немає середнього класу. Йдеться про людей, які не випадають із цього сегменту навіть під час криз. Це важливо, бо середній клас завжди є адвокатом позитивних зрушень, реформ у суспільстві. Також у нас проблема бідності поєднується з демографічною ямою. Сімейна пара без дітей може вийти на рівень середнього класу й утримуватися там, якщо вміє працювати. Але народження дитини одразу на 25 відсотків знижує ймовірність їхнього перебування в цьому сегменті. Народження двох — наполовину. Бо хтось на багато років випаде з професійної діяльності, втратить свою цінність на ринку праці. Також витрати сім'ї збільшуються. В Україні народження дітей розглядається як жертовність, бо люди вимушені від чогось відмовлятися. До того ж відсутні державні інструменти допомоги молодим родинам. Це все трансформується в проблему величезної демографічної кризи. Вона через певний період призводить до неможливості динамічного економічного розвитку. А останнє — до поглиблення бідності.

Доходи українців зростатимуть, якщо економіка почне виробляти національний продукт із вищим рівнем доданої вартості. За рахунок цього зростуть зарплати. А високі заробітки є запорукою того, що в структурі споживчих витрат продукти харчування займатимуть 10 відсотків, як у розвинутих країнах.

— Зростання економіки в Україні є, хоча і скромне. Якщо не буде шокових ситуацій, доходи громадян підвищуватимуться. Бідність повинна зменшуватися. Хіба що сприйняття людей рухатиметься в інший бік, бо воно суб'єктивне. Навіть українці, які нормально харчуються, одягаються, часто називають себе бідними. Тому що їм, наприклад, не вистачає грошей на відпочинок, — каже економіст 42-річний Дмитро Боярчук.

— Частка витрат на продукти з часом зменшується, за офіційною статистикою. Кілька років тому на них ішла половина заробленого. Зараз — майже 44 відсотки. Це ознака того, що рівень доходів зріс. Люди не почали менше їсти. Навпаки — витрачають гроші на якісніші продукти.

Щоб доходи українців зростали, держава має припинити втручання у приватні справи бізнесу. Бо через це підприємці, які могли вести справи в Україні, переїжджають до Польщі, Німеччини. Мобільність населення збільшилася, а урядовці цього не усвідомлюють. Основна роль держави — забезпечувати верховенство права. В інших сферах — що менше держави, то краще для добробуту громадян.

Зараз ви читаєте новину «"Половина громадян живуть від зарплати до зарплати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі