четвер, 08 липня 2021 00:11

"Покупці йдуть зняти гроші й не повертаються"

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Полтавка Анна Нечипорук торгує овочами та фруктами. У своїй ятці встановила платіжний термінал
Полтавка Анна Нечипорук торгує овочами та фруктами. У своїй ятці встановила платіжний термінал

— Зараз навіть зі стихійними продавцями можна розрахуватися карткою, — каже киянин Євген Козуб, 48 років.

— Дружина любить півонії. Вирішив її порадувати. Біля переходу жінка торгувала домашніми квітами. Одна штука коштувала 20 гривень. Хотів узяти сім. Але ­готівки не вистачило. Продавщиця запропонувала перевести гроші їй на картку через додаток у телефоні. Так і розрахувався. А останні тижні помітив, що продавці овочів, ягід на лотках вивішують папірці з номером картки, куди можна скинути гроші за покупку. Одні кажуть, що так вирішують питання зі здачею. Інші хочуть менше контактувати з готівкою, бояться коронавірусу.

На Центральному речовому ринку в Полтаві частина підприємців пропонують покупцям перерахувати гроші за товар на картку.

— Взимку купувала там доньці куртку за 2 тисячі гривень. Не вистачало 300 гривень. Хотіла бігти до банкомата, але продавщиця запропонувала скинути цю суму їй на картку. Казала, що так вигідно. Бо часто покупці йдуть зняти гроші й не повертаються. Хтось не може відшукати ятку, а хтось — передумає дорогою, — розповідає полтавка 35-річна Олена Стрижеус.

— Термінал від Приватбанку встановила ­півтора року тому. Люди постійно питають, чи можна розрахуватися карткою. За день 10–15 осіб у такий спосіб купує, — говорить полтавка Анна Нечипорук, 58 років. Продає овочі й фрукти в мік­рорайоні Левада. — Я ФОП другої ­групи, й на цьому ринку пристрій є тільки в мене. Не знаю, чому інші підприємці не ставлять. Це зручно. Пенсіонери теж охоче так розраховуються.

Українці почали активно переходити на безготівкові розрахунки торік, повідомляють у Нацбанку. Менше знімають готівки в банкоматах. Найчастіше переказують гроші з картки на картку — 42,8% безготівкових операцій. За минулий рік кількість платіжних карток в Україні зросла на 8%. Нараховують 73,4 млн шт.

Зараз ви читаєте новину «"Покупці йдуть зняти гроші й не повертаються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі