четвер, 22 жовтня 2020 06:10

Податок із депозитів хочуть скасувати

Голова Нацбанку 47-річний Кирило Шевченко запропонував скасувати податок на доходи з депозитів фізичних осіб. Сьогодні він становить 19,5%, із військовим збором. Оподаткування вкладів населення запровадили в липні 2014-го.

— Зробили це вимушено, бо в державному бюджеті тоді було порожньо. Зараз ситуація не така критична. Коли банки брали депозити під 25 відсотків, податок із доходу не був такий значущий. Зараз дохідність вкладів знизилася, — говорить Кирило Шевченко.

Мінфін не підтримує ініціативи відмінити оподаткування депозитів населення.

— Податок на додатковий пасивний дохід громадян збільшує доходи держбюджету. Водночас, якщо його скасувати, населення активніше нестиме заощадження в банки. Це сприятиме кредитуванню, інвестиціям та економічному розвитку, — каже директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський, 45 років. — Також можуть зрости відсотки за депозитами. Це висококонкурентний ринок — якщо знижуєш ставки, гроші перетікатимуть до іншого банку. Прибутковість вкладів населення залежить від рівня інфляції, облікової ставки Нацбанку та ставки, під яку Міністерство фінансів залучає гроші в облігації внутрішньої державної позики. Доходи від останніх поки що не оподатковують. Держава за рахунок цих коштів хоче покрити дефіцит держ­бюджету

— Навіть 2014 року запроваджувати податок на депозити було недоречно. Українці з коштів, які приносять у банки, вже заплатили податки, — говорить фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 40 років. — Крім того, відсотки за вкладами вже не перекривають інфляції. У більшості європейських країн такі доходи не оподатковують. Якщо в Україні скасують цей податок, популярність депозитів зросте. Ініціатором змін має стати саме Національний банк. Повинен винести питання на розгляд Верховної Ради.

— Депозити не варто сприймати як джерело заробітку населення. Тому й податок скасовувати не варто, — вважає 54-річний економіст Борис Кушнірук.

— Будь-який дохід має оподатковуватися. Вклади населення не є ресурсами, що повинні використовуватися в масовому кредитуванні. Наприклад, у Китаї довгий час фіксували рівень ставок за депозитами. Бо що дорожчі вклади, то дорожчі кредити. Останні можуть переходити в категорію проблемних.

Наша держава має запропонувати громадянам альтернативу депозитам. Зокрема, створити передумови для розвитку фондового ринку. Щоб люди могли вигідно вкладати гроші в цінні папери.

Зараз ви читаєте новину «Податок із депозитів хочуть скасувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі