Ексклюзиви
пʼятниця, 17 вересня 2010 06:17

Пляшка якісної горілки коштує від 30 гривень

Із вересня зріс акциз на спирт. Горілку, коньяк і вино магазини зобов"язані продавати дорожче.

Скляна тара подорожчала на 20%. Концерн "Укрспирт", користуючись монопольним становищем, підвищив ціну на спирт майже на 30%, до 11,5 грн. Крім того, підприємства платять збільшений акцизний збір. Уся продукція, яка виробляється з вересня, для кінцевого споживача подорожчає в середньому на 3 грн за пляшку 0,5 л, повідомили в асоціації "Укрводка". В алкогольному супермаркеті "Поляна" на столичній вул. Обсерваторній найдешевша горілка — "Медов". Півлітра коштує 23,2 грн.

— Не дивіться на дешеву, беріть цю, — продавець Євген, 30 років, показує півлітрову "Хлібну сльозу". Пляшка коштує 68 грн. — Начальники на корпоративи її беруть. Вона легенька, смак приємний. Голова на ранок не болить. Я сам перевірив. Дорожча горілка нічим за цю не краща.

Міцний напій виробляють зі спиртів різного класу — "вищого очищення","екстра" та "люкс". Вони відрізняються якістю очищення, відповідно й ціною.

— Спирт "вищої очистки" найдешевший. Іде для недорогої горілки. Вона різка, жорстка і гіркувата на смак. Горілка зі спирту "екстра" — легша, має запах. Але майже не відчувається спирт. "Люкс" беруть для напоїв дорожче 100 гривень за пляшку. Вона найм"якша, без гіркоти. Для цього застосовують складну технологію очищення спирту, води й водно-спиртової суміші. Використовують пом"якшувачі, — розповідає дегустатор Вінницького лікеро-горілчаного заводу Світлана, 56 років. Просить не вказувати прізвище. — Буває, різкий смак спирту забивають домішками. Але його можна відчути за сильним запахом.

— Найкращий на смак напій із пляшок ціною 100 гривень. Дорожчого я не пробувала, — каже дегустатор.

Верхньої цінової планки для горілки як такої не існує, вважає директор асоціації "Укрводка" Іван Жолнер, 55 років. Нормальна ціна для пляшки якісної горілки зі спирту "люкс" - 30 гривень. Решта залежить від технології. Значну частину ціни дорожчих марок також складають затрати на просування продукції на ринок, упаковку та імідж.

Однак висока вартість не гарантує якості, погоджуються експерти. Обрати добрий напій можна тільки на смак.



П"ять найдорожчих пляшок у Києві


"Бельведер", 6 л (Польща) — 4719 грн

"Кауфман Прайвіт Колекшн Лакшері" (Росія), 1 л — 1953 грн

"Хлібна сльоза", 10 л (Україна) — 1618 грн

"Кауффман Софт селектед", 0,7 л (Росія) — 548 грн

"Белуга", 1 л (Росія) — 489 грн

дані: "Поляна", "Марком"


Фальсифікатом є кожна третя пляшка


Горілку підробляють, замінюючи харчовий спирт на дешевий технічний — повністю або частково. Щоб збути її швидше, продають за низькою ціною.

— У продажу чимало підробок. На наших ринках, у ларках і дрібних магазинах на периферії кожна третя пляшка — фальсифікат, — каже директор асоціації "Укргорілка" Іван Жолнер. — Супермаркети бояться продавати контрафактну горілку.

— У засобах масової інформації правоохоронці часто повідомляють про вилучення великих партій контрабандної горілки. Але ніхто ніколи не звітує, що роблять далі із цим товаром. Його  мали б пускати на переробку. Та що з нею роблять насправді — невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Пляшка якісної горілки коштує від 30 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути