вівторок, 24 червня 2008 18:32

Після здешевлення долара вигідно брати кредит

Киянка Віталія Зайчук, 23 роки, знімає двокімнатну квартиру неподалік метро Академмістечко із трьома подругами. Раніше сплачувала за оренду доларами. Нині — лише гривнями.

— У квітні підписали із господинею договір, — каже Віталія. — Домовилися що платитимемо 800 доларів, або 4 тисячі гривень. Брокеру теж платили доларами. За два місяці прийшла господиня: "Долар упав у ціні, так що мені невигідно брати валюту. Я хочу, щоб ви платили гривнями. Про це записано в договорі". Інакше грозилася виселити.

На червень дівчата складалися по 1 тис. грн.

— На мені обвал долара не позначився, бо отримую зарплату гривнями, — пояснює Зайчук. — А співмешканка розмінює валюту. На цьому втрачає щонайменше 50 гривень.

Співмешканка Лілія Ясенчук, 22 роки, працює менеджером у бутику годинників, що в торговельному центрі "Глобус", під майданом Незалежності. Власник бутику зарплату дівчині платив у доларах.

— Я отримую 600 доларів на місяць, — каже Ясенчук. — Після падіння долара просила шефа підвищити платню, бо ж на кожній розміняній сотні "зелених" втрачаю 30–40 гривень. Та він відмовив.

Нині столичні обмінники приймають долар по 4,65–4,75 грн. Ті, що працюють біля станцій метро, вокзалів та торговельних центрів, скуповують валюту по 4,50 грн.

Лілія каже, що із зарплатні у травні втратила 50 гривень, а у червні — втроє більше.

Нині Ясенчук намагається уникнути зайвих витрат:

— Наприклад, їжджу переважно на метро, а не маршруткою. Так набагато дешевше, хоча й довше.

В обмінниках радять обмінювати американську валюту на гривні.

Міняйте скоріше, поки вам 4,60 гривні за долар дають. Завтра буде 4,50

— Чого на ті долари дивитися, якщо їхня ціна щогодини стрибає? — каже працівниця обмінника навпроти столичного Житнього ринку. — Міняйте скоріше, поки вам дають 4,60 за долар. Бо завтра курс може знизитись і до 4,50.

Біля обмінника на Контрактовій площі кілька осіб. Усі вимінюють долари на гривні.

— Хочу 100 доларів обміняти, — каже киянка Галина. — Колись чоловік купив на запас, лежали вдома. А долар упав. Краще хай гривні лежать.

Житель міста Рівне Андрій Бондар, 31 рік, від зниження курсу долара виграв:

— Минулої осені я взяв доларовий кредит на "ладу-десятку". Її ціна була 53 тисячі гривень. Щомісяця мав повертати в банк по 270 доларів. У квітні платив точно по договору, а у травні поніс на 30 доларів більше. У гривнях сума залишилася приблизно на тому ж рівні.

Позику Бондар оформив на п"ять років. Якщо сплачуватиме в банк по $300, то зможе виплатити борг на рік раніше. Зекономить майже 2,5 тис. грн.

— Зараз вигідно брати кредит у доларах, а заощаджувати на гривневих депозитах, — стверджує керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб" Микола Івченко, 30 років. — Нацбанк хоче зменшити обіг доларів, натомість розширити обіг гривні на українському ринку. Якщо матимемо стабільну гривню, інфляцію буде легше подолати. Американська валюта стала нестабільною.

Зниження курсу американської валюти на цінах на продукти не позначиться. Зате можуть подешевшати імпортні товари, вартість яких "прив"язана" до долара. Так роблять автовиробники та швейні підприємства Азії.

Нині офіційний курс долара в Нацбанку — 4,85 грн. За рік-два він може знизитися до 4,75.

Зараз ви читаєте новину «Після здешевлення долара вигідно брати кредит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі