четвер, 22 жовтня 2020 00:41

"Підвищення мінімалки відчує небагато українців"

Автор: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

У Верховній Раді пропонують перенести підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн із липня на грудень наступного року.

Цьогоріч із 1 вересня мінімальна зарплата в Україні зросла з 4723 до 5 тис. грн. Наступного року її планують підвищити в січні до 6 тис. грн, липні — 6,5 тис. У Світовому банку заявили, що це може призвести до зростання дефіциту держбюджету.

— Підвищення мінімалки відчує невелика частина українців,— говорить фінансовий експерт Олексій Кущ, 43 роки. — Багато людей, крім офіційної зарплати, отримують гроші в конвертах. Зростання мінімальної зарплати — це насамперед збільшення податкового тиску на малий і середній бізнес. Працівник не отримуватиме більше. Наприклад, людина має зарплату 10 тисяч гривень. Половину отримує офіційно на картку, половину — в конверті. Збільшення мінімалки до 6,5 тисячі гривень означає, що на півтори тисячі зростуть витрати роботодавця. А людина як отримувала 10 тисяч, так і буде. — Різкі рухи щодо розміру мінімальної зарплати призводять до скорочень, особливо низькокваліфікованого персоналу. Якщо в підприємця працювали три прибиральниці, він залишить одну. У неї буде та сама чи трохи вища зарплата, але зросте навантаження. Якщо бізнесмен платив раніше зар­плату 50 на 50 — в конвертах і офіційну, то зараз може повністю перейти на неофіційні розрахунки з працівниками.

Золотий соціальний стандарт полягає в тому, що мінімальна зарплата має відповідати прожитковому мінімуму. А він — мінімальній пенсії. І ця послідовність повинна дорівнювати неоподаткованому мінімуму доходів. Тобто якщо зарплата 5 тисяч гривень, то пенсія, прожитковий мінімум і неоподаткований мінімум доходів громадян теж мають бути по 5 тисяч. В Україні останній зараз — 17 гривень. Тобто держава оподатковує все, що людина заробляє, починаючи з 18 гривень. Якби дотримувалися золотого соціального стандарту, влада набагато обережніше підходила б до підняття мінімальної зарплати. Тому що це тягнуло б за собою підвищення прожиткового мінімуму й пенсій.

— Якась частина підприємців збільшить зарплати співробітникам, а хтось запропонує персоналові працювати неофіційно. Або підвищать мінімалку, але зменшать кількість працівників на підприємстві, — каже економіст 56-річний Олександр Охріменко.

— Основна перевага підняття мінімалки — в людей буде більше грошей. Вони більше купуватимуть, зросте попит і торгівля. Це позитивно вплине на ВВП. Серед основних ризиків — інфляція. Якщо люди більше купують — ціни зростають. Також збільшаться витрати держбюджету. Але й надходження зростуть. Що вища мінімалка, то більше роботодавці платять податків.

Оптимальний варіант зараз — піднімати мінімалку невеликими кроками. Коли її збільшили до 5 тисяч, то додали майже 300 гривень. А з січня наступного року планують одразу на тисячу підвищити — це багато. Можна спочатку зробити 5300, потім 5500. Поетапність не розкручуватиме інфляцію. Ціни зростатимуть, але не так стрімко. Це психологічно заспокоює людей.

Зараз ви читаєте новину «"Підвищення мінімалки відчує небагато українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі