пʼятниця, 04 лютого 2011 07:30

Переплату за опалення жек поверне за постановою суду

Позаторік я взяла дозвіл на встановлення індивідуального опалення в квартирі. Поставила електричні конвектори в жовтні 2010-го. Склала із сусідами акт, що відключилися від центральної мережі. Але жек відмовляється прийняти автономне опалення, продовжує нараховувати по 550 гривень на місяць за тепло з котельні. Як тепер узаконити індивідуальне опалення і повернути переплачене жеку?

Запитує Ольга Новосад із смт Чабани Київської обл.

Відповідає адвокат, радник столичної юридичної компанії "Корпорейтлоусервіс" Олександр Кротенко, 25 років:

— Перед встановленням індивідуального опалення треба замовити проект у спеціалізованій організації на підставі виданих жеком технічних умов. Там зазначають можливі варіанти опалення, враховуючи особливості району, будинку тощо.

Нині в Україні діє наказ Мінжитлокомунгоспу №169 від 6 листопада 2007 року. Він  забороняє від'єднувати від централізованого опалення окремих споживачів. Можна  від'єднувати окремі будинки. Цей наказ неодноразово оспорювали в судах. Його скасувала постанова Окружного адмінсуду Києва від 9 червня 2008 року. Але через півтора року Київський апеляційний адміністративний суд відновив чинність наказу.

Імовірно, виданий вам дозвіл на індивідуальне опалення втратив чинність. Проте якщо його було видано в період недійсності наказу Мінжитлокомунгоспу, дозвіл є дійсний.

Заборона на встановлення індивідуального опалення порушує закон України "Про захист прав споживачів". Стаття 21 зазначає, що не може порушуватися право споживача на свободу вибору продукції. Виконавець послуги, наприклад жек, не може нав'язувати умови, порушувати принцип рівності сторін договору, учасником якого є споживач.

Вам треба звертатися до суду з двома позовами. Перший, адміністративний — до органу місцевого самоврядування. Суд має зобов'язати його надати вам дозвіл на індивідуальне опалення. Другий позов, цивільний, подають до теплопостачальної організації. Суд має присудити перерахунок плати та зобов'язати фізично від'єднати квартиру від централізованого опалення. До цього позову додайте акт про відключення квартири від мережі централізованого опалення. Переплату за опалення жек поверне за рішенням суду.

Зараз ви читаєте новину «Переплату за опалення жек поверне за постановою суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі