вівторок, 23 листопада 2010 02:15

Перед Новим роком м'ясо коштуватиме 55 гривень

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Лимони у львівських супермаркетах продають по 16,49 гривні за кілограм. Минулої зими було удвічі дорожче
Лимони у львівських супермаркетах продають по 16,49 гривні за кілограм. Минулої зими було удвічі дорожче

У вересні одночасно подорожчали майже всі продукти харчування. Найбільше — гречка, молочні вироби, сир, яйця і фрукти. Експерти прогнозували, що в листопаді харчі знову зростуть у ціні. Однак у деяких регіонах продукти подешевшали. "ГПУ" зібрала такі факти.

В Умані на Колгоспному ринку продавщиця Валентина Шаповаленко продає свинину. У вересні за кілограм правила 65 грн. У жовтні — 50.

— Немає покупців, — пояснює. — Ми купили й закололи на продаж аж четверо свиней.

На 50 грн дешевше, ніж раніше, коштує мішок цукру в 40-річного Олександра. Він торгує з машини, на дорозі за ринком.

— У вересні по 420 гривень мішок продавав. Розбирали — не встигав підвозити. Бо паніка була. А зараз за 370 не беруть.

Навпроти входу до ринку сидять торговці овочами та фруктами. На цьому місці раніше продавали селяни. Зі свого господарства продають за ринком — біля церкви.

— Беріть картошку, — хапає за руки бабця в червоній хустці. — Своя. З города. Віддам по 3 гривні за кіло.

— А чого так дешево, бабушка? — допитується молода пара.

— Мушу бігом спродатися, бо міліція ганяє.

Овочі подешевшали по усій країні. Селяни мусили скинути ціну. Бо скоро морози, а зберігати городину ніде. Картоплю можна купити за 3–4 грн/кг. На початку осені вона сягала 6.

У Львові подешевшання картоплі й не сподівалися. Казали, що вона лише дорожчатиме.

Мовляв, не вродила через дощовий липень та спекотний серпень. Кілограм бульби коштував 5,20 грн на оптовому ринку Шувар. Зараз можна купити за 3,20 грн.

— Ціна на картоплю впала тому, що її ніхто за високими цінами не купуватиме, — вважає аналітик консалтингової агенції ААА Марія Колесник, 35 років. — Після вересневого й серпневого подорожчання українці витрачають на покупки менше. У людей нема грошей.

34-річна Алла торгує рибою на ринку в Кіровограді. За кіло коропа на початку жовтня просила 18 грн. Зараз продає по 12 грн.

— Але люди однаково беруть неохоче, — каже. — А в мене чоловік ставка спустив. Зберігати довго рибу нема де.

На 0,5–1 грн подешевшали гречка та цукор.

— На гречку діють акції практично у всіх супермаркетах, — каже львів'янка Тетяна Гринчик, 32 роки. — На початку осені гречка була по 15 гривень, зараз можна знайти по 11. Рис довго тримався на рівні 11–13 гривень. Тепер ваговий є по 7,50.

Знизилися ціни на цитрусові. Лимони подешевшали вдвічі.

— На початку вересня лимони були по 30 гривень, — згадує вінничанка 28-річна Тетяна Кучерук. — Сказитися! Питала, чому так дорого. Всі продавці відповідали: поставщики ціну підняли. Тепер продають по 15 гривень за кілограм.

Кіло м'яса без кісток у Вінниці наприкінці жовтня можна було купити за 38–40 грн, балик — по 50. М'ясо ще трохи дешевшатиме на початку грудня.

На ринках Черкащини подешевшало сало до 20 грн. Під кінець базару пропонують по 15.

— Осінню найбільше ріжуть, щоб не держать свиней по морозах. Бо вони тоді не ростуть, а тільки їдять, — пояснює продавець м'яса 50-річний Юрій Безнос. Він скуповує свиней, ріже і торгує в райцентрі Сміла на Черкащині. — Люди явно стали бідніші. Газ дорожчає. Он куму недавно встрів, питаю, чого на базарі не бачив давно. А вона бідкається, що не купуватиме ще довго м'яса, бо хату пінопластом утеплюють. У 6 тисяч таке удовольствіє їй обійшлося.

 

 

Пропав інтерес до "австрійських" квартир

Протягом останніх тижнів на 10–20% подешевшала львівська житлова нерухомість.  Досі з початку року квартири тільки дорожчали.

— Пропав інтерес навіть до квартир у будинках австрійської забудови. Помешкання площею 100 "квадратів", які до кризи продавалися по 250 тисяч доларів, зараз не купують і за 150 тисяч, — кажуть в агенції "Золота арка". — Господарі погоджуються їх іще здешевити.

Із квітня по вересень "квадрат" у новобудовах у центрі Львова подешевшав із $2,6 тис. до $2,4 тис, в наближених до нього районах — до $ 1,2 тис. До кінця року вартість може знизитися ще на 10%.

Зараз ви читаєте новину «Перед Новим роком м'ясо коштуватиме 55 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі