неділя, 03 червня 2007 17:14

Пенсіонерка відкрила курси плетення на спицях

Надія Вишневська, 62 роки, з міста Хмільник на Вінниччині добре плете на спицях сама і навчає всіх охочих. Починала 15 років тому.

— Колега прийшла на роботу в красивій кофтинці з візерунками і рукавами "летюча миша", — розповідає жінка. — Сама сплела. У магазинах тоді нічого не можна було купити. Отоді я загорілася й собі навчитися. Пішла на тримісячні курси в"язання при кооперативному технікумі у Вінниці.

— За два тижні сплела першу річ — шапочку для малої племінниці. Потім узялася за дві літні кофтинки. Продала їх на базарі.

— Співробітниці постійно просили показати, як робити петлі. Мені й спало на думку: на цьому ж можна заробляти, — згадує.

За місяць на курси записуються 7–8 учениць

Сім років тому Надія Вишневська пішла на пенсію. Оформилася приватним підприємцем і відкрила курси. Двогодинні заняття проводить двічі на тиждень упродовж місяця. В учениці йдуть переважно дівчата 17–25 років. За урок кожна встигає сплести шапочку або дитячу шкарпетку. Потім переходять до светрів і кофт. Наприкінці курсу, після восьми занять, дівчата вмітимуть плести на спицях кілька видів одягу і користуватися схемами з журналів.

Щоразу перед початком заняття учениці платять по 10 грн. Іноді спеціально записуються на курси, щоб сплести собі плаття. Таким Вишневська влаштовує додаткові уроки. Індивідуальні заняття дорожчі. Нитки кожна купує за власний кошт.

— Учениці плетуть речі на базар. Продають по 60–80 гривень, — продовжує підприємниця. — На кофтину треба не менш як два мотки. Моток пряжі тепер коштує 15 гривень.

За місяць на курси записуються 7–8 учениць.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка відкрила курси плетення на спицях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі