середа, 06 червня 2007 17:38

Пенсіонерка розводить глоксинію

— На мій вихід на пенсію колега подарувала вазон глоксиній, — розповідає 61-річна киянка Ольга Моринець. Вазон прижився. Цвіте двічі на рік великими червоними квітками-"грамофонами".

— Тепличні глоксинії з Голландії у квіткових магазинах продають по 25 гривень, — продовжує пенсіонерка. — Вони відцвітають — і пропадають. Мені й спало на думку розводити глоксинії на продаж. Вирощені в домашніх умовах живуть довго. У мене вдома вазони вже п"ятий рік.

Кореневища глоксиній на столичному Лісовому ринку продають по 9 грн. Але приживаються не всі. Ольга Моринець розмножує квіти черешками. Зрізані листки ставить у воду, доки за місяць-півтора на стеблі не з"являться невеликі напівпрозорі корінці. Черешки з корінцями пересаджує у півлітрові пластикові стакани з-під пива та сметани. За місяць вони вкорінюються і починають рости. Тоді Ольга Петрівна виносить їх до метро Дружби народів або на Либідську. Продає по 10 грн.

Укорінені листки у стаканах продає по 10 гривень

— Усі до одного розбирають, — хвалиться пенсіонерка. — Правда, є в мене маленька хитрість. На базар беру свою старушку-подружку — оту глоксинію, яку мені на пенсію подарували. Вона в травні–червні випускає за раз 30–35 бутонів, а за сезон — до сімдесяти. От приходжу я з отаким оберемком на руках. А квітки червоні-червоні! Дамочки йдуть, так ні одна не минає: "Женщина, почому ваш вазон?". Я їм кажу: "Сімдесят гривень". А вони: "Ой, дорого", — і вже хочуть іти. А я тоді пропоную: "Це глоксинія-мама, а оце її дочки. Купіть одну за 10 гривень". І  беруть.

— Правда, було, що й великий вазон хотіли забрати. Іде якось шикарна така дама, питає про мою глоксинію. Називаю ціну. "70 гривень?! Нічого собі!" — аж скрикнула. І дістає мені гроші. Отоді я призналася, що виношу старушку-подружку для вітрини, а продаю тільки черешки. Вона засміялась, а вкоріненого листочка не захотіла брати.

На підвіконнях у квартирі Ольги Моринець шість вазонів глоксиній. Кожна випускає по 10–12 великих — на дві долоні — волохатих листків. Два жінка залишає на стовбурі, решту зрізає на вкорінення. Укорінюються і квіткові ніжки. Але продати такі можна після зимівлі, коли проросте чотири листки.

Пивні стакани для вазонів пенсіонерка збирає біля бочок із квасом та пивниць. Купує два-три мішки ґрунтової суміші по 4,5–7 грн. У ній глоксинії ростуть краще. За рік вирощує на продаж до 50 черешків.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерка розводить глоксинію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі