пʼятниця, 23 вересня 2011 06:43

Пенсіонерам банки пропонують спеціальні умови

 

Вінничанин Олександр Власійчук цього року вийшов на пенсію. Вихідну допомогу, 8 тис. грн, поклав у банк.

— Жінка пиляла купити холодильник і телевізор. Я відмовився. Хочу скласти на подорож столицями Європи. Щоб гроші не муляли, заніс у банк, — розповідає 60-річний Олександр Власійчук.

Спершу поцікавився умовами в Ощадбанку. Потім ще в кількох фінустановах. Обрав банк "Фінанси та кредит".

— Вони нараховують непогані відсотки, 15 річних. Вклад можна поповнювати, — пояснює. — Я кожен місяць додаю по 100–200 гривень. Підрахував, що через п'ять років матиму на рахунку 14 тисяч. Через кризу закрили понад 10 банків. Звісно, є ризик відкривати вклад. Але тримати гроші під подушкою зовсім невигідно. Вони знецінюються. Це вчив ще мій дід: поклав у січні під подушку гроші на корову, а за кілька років їх вистачить хіба на теля.

Вкладникам-пенсіонерам банки пропонують спеціальні умови. Для відкриття рахунку достатньо покласти 100–500 грн. На вибір — проценти можна знімати щомісяця або в кінці строку.

— Найчастіше вкладники пенсійного віку обирають державні Ощадбанк та "Укрексімбанк". Також ті фінустанови, в яких отримують пенсійний рахунок, — каже Мирослава Гудзьо, 26 років, фінансовий аналітик компанії "Простобанк консалтинг". — Проте комерційні банки пропонують вигідніші умови. Наприклад, "Ерде банк" приймає гривневі вклади під 18,17 відсотка річних. Тоді як в Ощадбанку запропонують не більш як 13,5 відсотка. За внесками в доларах та євро відсотки нижчі — від 6 до 9,7 річних. Тому мої вклади — у гривні.

Пенсіонерам банки пропонують також додаткові відсотки. Зазвичай 0,1–0,3% до основної ставки. "Альфа банк" дає надбавлених 0,5% річних. Найбільше, 2% — "Київська Русь". Щоб отримувати додатковий дохід, треба пред'явити під час оформлення вкладу паспорт, ідентифікаційний номер і пенсійне посвідчення.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерам банки пропонують спеціальні умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі