четвер, 13 лютого 2020 00:40

"Отримав гонорар, як моя зарплата на заводі за півтора місяця"

Автор: ФОТО надане Євгенієм Пустовітом
  Євгеній Пустовіт із Маріуполя Донецької області має фірму з виготовлення меблів. Одним із перших у країні отримав мільйон гривень позики під п’ять відсотків річних за державною програмою доступних кредитів для малого бізнесу. Почала діяти у лютому
Євгеній Пустовіт із Маріуполя Донецької області має фірму з виготовлення меблів. Одним із перших у країні отримав мільйон гривень позики під п’ять відсотків річних за державною програмою доступних кредитів для малого бізнесу. Почала діяти у лютому

— Працював на комбінаті імені Ілліча. Перспектив там не бачив, тому вирішив відкрити власну справу. Хотів якесь виробництво. Побачив оголошення в газеті про продаж старих деревообробних верстатів. Оформив позику на заводі на пів року і купив їх, — розповідає 36-річний Євгеній Пустовіт із Маріуполя Донецької області. 2004-го заснував фірму з виготовлення меблів.

— Спершу робив прості речі — віконний штапик і хвилясту дошку для стін у саунах, банях. Розвивати бізнес допомогло бажання спілкуватися. Багатьом розповідав, що придбав станки й складатиму меблі. На першому серйозному замовленні не заробив, бо неправильно порахував вартість матеріалу. Другий клієнт змусив повірити в себе. Виготовляв вітрину для магазину. Ці меблі досі стоять там. Витратив два дні. Отримав гонорар, як моя зарплата на заводі за півтора місяця.

Потім багато працював на репутацію. Занижував ціну, якщо не вкладався в термін. Або щось дарував клієнтам зі своїх виробів. Освоював нове. Зокрема, розробляв власний проєкт меблів. Замість прибутку — набрався боргів. Мав повернути 8 тисяч євро. Попросив матір, щоб заклала квартиру в банку. Тоді ж познайомився з напарником Андрієм Вернером. Він узяв на себе роль менеджера. Приймав замовлення, контактував із клієнтами, встановлював ціни. А я лише виготовляв меблі.

Змінив підхід до виробництва. Раніше все робив уручну. Андрій переконав, що легше заплатити за обробку деталей на підприємствах. Самим лише збирати меблі. Це пришвидшило виконання замовлень. Почали заробляти більше.

Постійно думаємо над розвитком бізнесу, шукаємо нові напрямки. П'ять років тому придбав станок для різки і фрезерування скла. Виміняв його на мікроавтобус. Меблі з дерева та скла стали нашими фірмовими. Почав ще виготовляти дзеркальні панно. Найскладніше замовлення — меблі для торгового центру. Це скляний куб із дахом, фундаментом і подіумом, великою кількістю світильників. Треба було не пошкодити підлогу. Проєкт розробляв півтора місяця.

Зараз найняли дев'ятеро працівників. Цікавлюся новими станками, щоб розвивати виробництво. Торік почали брати замовлення на виточування деталей меблів для малих виробників.

Зараз ви читаєте новину «"Отримав гонорар, як моя зарплата на заводі за півтора місяця"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі