неділя, 17 червня 2007 16:50

Ольга Отнякіна зліпила тисячі глиняних іграшок

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
   Ольга Отнякіна розмальовує іграшкові фігурки для колекції ”Звірі з древнього світу”
Ольга Отнякіна розмальовує іграшкові фігурки для колекції ”Звірі з древнього світу”

Черкащанка Ольга Отнякіна, 44 роки, виготовляє глиняні іграшки. В Україні такі робить лише вона. Колекцію казкових звірів для сина Тараса їй замовила Катерина Ющенко.

— У нього в березні був день народження, — розповідає Ольга. — Замовили мені цілий звіринець — Солом"яного бичка, Козудерезу, Царя-лева і багато чого ще. Усього 20 іграшок. Ми відвезли їх у фонд Катерини Ющенко в Києві. Нам заплатили по 100 гривень за кожну.

Малювати Ольга любить змалку. Після інституту працювала бібліотекаркою в Черкасах. Багато читала про народне мистецтво. Першу глиняну іграшку — ящера з двома головами і закрученим хвостом зробила в середині 1990-х. Образ запозичила з малюнків книги "Язычество древних славян". Потім зліпила ще кілька і показала черкаським художникам. Ті хвалили Ольжині роботи, брали їх на свої виставки.

На ту пору Віктор, чоловік Ольги, залишився без роботи. Став на облік у центрі зайнятості. Там і запропонували спробувати себе у приватному підприємництві. Отнякіни написали бізнес-план виробництва сувенірної продукції. Його схвалили. Видали для старту 1 тис. грн.

Спершу майстриня ліпила іграшки з місцевої червоної глини. Тепер білу гончарську глину Отнякіним привозять знайомі зі Слов"янська Донецької області. За 1 т неочищеного матеріалу беруть 400 грн. Очищену, без домішок, продають дорого — по 1 грн/кг. Кілограма вистачить на одну-дві іграшки. Тому Ольжин чоловік сам навчився очищати глину хімічними знежирювачами. Працює Ольга вдома, в чотирикімнатній квартирі в багатоповерхівці неподалік технологічного університету. Перебралися сюди з центру міста.

— Розмочену глину спершу кладемо в гіпсову форму, — розказує Ольга. — Гіпс вбирає зайву вологу. Із глевтяка глини витягую порожнистий тулуб, потім виліплюю лапи і голову звірятка. На череві або під хвостом залишаю невеличкий отвір. Тоді пустотілу іграшку не розірве під час випалювання.

Фігурки сушаться в кімнаті 3–7 днів

За день Ольга може зліпити 1–2 фігурки. Розставляє по кімнатах на 3–7 днів, щоб висушити. Як назбирається 20, везуть випалювати їх у піч до знайомих гончарів із передмістя Черкас. Іноді доводиться чекати кілька днів, доки ті випалять свої глечики. Іграшки випалюють при 1400°С.

— Оці щойно привіз із випалювання. Вони ще пахнуть. А як дзвенять! — 51-річний Віктор Отнякін бере одну фігурку, свистить у неї. Потім бере іншу. — Свист у кожної різний.

Ольга сідає розписувати фігурки. Каже, на одну витрачає понад 3 год. На канапі розкладає тюбики фарби та пензлі. На табуретку ставить фарби в баночках. Фарби — темперу ленінградського заводу купує в художньому салоні на вул. Байди Вишневецького в Черкасах. Каже, вони найякісніші, не беруться до рук. Тюбик коштує 16–24 грн. На овальному столі стоять у ряд глиняні звірята.

— Нову колекцію я назву так — "Звірі з древнього світу", — Ольга показує кілька фігурок, уже розписаних у квіти, рибки та різну морську живність у перемішку з пишним орнаментом. — Працюю в залі, бо тут телевізор стоїть. А ліплю в кімнатці.

Посеред невеликої кімнати стоїть казанок із глиною. Поряд — стара муфельна піч. Іноді Отнякіни вмикають її, щоб терміново випалити одну-дві іграшки. Користуються нею рідко, бо витрачає багато електрики і дає неприємний запах.

Віктор показує вже готову пташку з розправленими крилами. Ольга розмалювала тулуб так, ніби це сорочка-вишиванка. Це пташечка-черкащанка, пояснює. ЇЇ замовили екс-депутату Сергію Червонопиському до його 50-річчя.

— Мої іграшки купують Олег Скрипка та режисер Сергій Проскурня, — хвалиться Ольга. — Ескізів я ніколи не роблю. Усе має йти з душі. Тому однакових іграшок не буває.

Глиняних іграшок Отнякіна зробили кілька тисяч. Отнякіни продають їх на виставках по 60–100 грн. Найбільше — 200 грн на благодійному аукціоні заплатив голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Черевко. Захід проводили на підтримку обласної художньої галереї.

Зараз ви читаєте новину «Ольга Отнякіна зліпила тисячі глиняних іграшок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі