понеділок, 12 листопада 2007 17:51

Олегові Власенку замовляють чайні церемонії

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Олег Власенко заварює чай перед початком церемонії
Олег Власенко заварює чай перед початком церемонії

Житель Вінниці Олег Власенко, 37 років, влаштовує вдома чайні церемонії. Розставляє чашки на низенькому столику у вітальні на вул. Театральній. До нього ставить крісла. Вмикає диск із записом флейти. Гостей вітає поклоном.

— Будемо куштувати три сорти чаю — "Надін", "Галактікос" та "Бай хоа", — Олег запалює ароматичну лампу. — Спочатку я прогріваю  чайник та чашки. Чай тоді має кращий смак.

Заварку у заварювальному чайнику чоловік обдає окропом. Воду зливає в чашу. Потім заварює чай. Для цього ставить глиняний та два білі фарфорові чайнички, розмальовані ієрогліфами.

Спочатку Олег заварює зелений чай "Улунь".

— У нього легкий смак, — говорить чоловік. — Він готує смакові рецептори до смакування чаю.

Олег подає чашки на серветці. Пропонує понюхати чай.

— Терпкий, трохи гіркуватий смак, — ділиться враженнями Олегів знайомий, 25-річний Андрій Федосов.

15 сортів чаю вінничанин привіз з Євпаторії, де живуть його родичі. Найдешевший коштує 20 грн за 100 г. За таку ж кількість білого елітного "Надін" заплатив 500.

— Колись мені трапилася книга про чай, — згадує Олег. — Перечитав її двічі. Тоді я працював у Москві. Знайшов клуб чайного мистецтва. За навчання заплатив 30 доларів.

Спершу Олег Власенко влаштовував чайні церемонії для рідні. Потім знайомий запросив його в кафе "Елітний чай" у Москві. Грошей Олег не взяв. Нині працює у Вінниці. Чайний посуд привіз із Москви. За 850 грн придбав там сервіз на шість персон. Кожна чашка має клеймо гончара. Чайник для нагрівання води і нагрівач-спиртівку Олег купував у Вінниці у магазині "Чай, кава", що на вул. Соборній. Заплатив 450 грн.

Білий чай Олег запарює в фарфоровому чайнику без малюнка. Радить пити його маленькими ковтками.

— Цей чай має квітковий аромат і солодкуватий присмак, — подає на чверть наповнену чашку із чаєм.

Олега запрошують проводити чайні церемонії в кав"ярні "Віденська кава", що на вул. Театральній у Вінниці. За одну, з куштуванням трьох видів чаю, бере 20 грн з особи. Кілька разів його запрошували до Києва. Там платять 50–80 грн з особи, залежно від того, які сорти подає. Нині Олег працює пекарем-кондитером у супермаркеті. А чайні церемонії влаштовує вдома тричі на місяць. До себе й запрошує гостей.

— Найкраще проводити чайну церемонію для шести-восьми осіб, — каже Власенко. — У такому колі легко виникає сприятлива атмосфера. Якщо людей більше, вони відволікаються на розмови.

Частування триває годину. Хоча можна розтягнути на день, запевняє Власенко. Гостей розважає розмовою. Наприкінці Олег викидає заварку в "чашу справедливості", накриває її кришкою. На прощання кланяється.

— Одну заварку чаю можна запарювати до восьми разів. При кожному запарюванні смак чаю змінюється.

Зараз ви читаєте новину «Олегові Власенку замовляють чайні церемонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі