У теплиці Олег Вітомський, 30 років, з райцентру Хмільник Вінницької області вирощує на продаж цибулю.
— Ідею запозичив у своєї жінки, — каже Олег. — На зиму вона висаджувала цибулини в ящики і ставила на підвіконня. За кілька тижнів степір"я можна було зрізати. Я спробував повторити те ж у теплиці.
Позаторік на власному городі виставив залізний каркас 8х10 м і заввишки близько 2 м.
— Залізні рейки-кутники в мене були, зварив із них контур своїм зварювальним апаратом, потім обклав прозорим пластиком.
Гнучкі пластикові листи Олег купував на будівельному складі по 25 грн. Каркас теплиці вкопав у ґрунт, щілини заповнив монтажною піною.
Цибулю-ріпку посадив напровесні. За три тижні був перший урожай. Чоловік продавав зелень із корінцями оптовикам. Ті вивозили на ринок до Вінниці.
— Але степір"я все враз вигналося, так що не знав, де стільки водночас подіти, — згадує Вітомський. — За тиждень цибуля почала стрілки гнати. То я пороздавав урожай по родичах і сусідах. Потім став розумніший. Садив частями через тиждень.
Наступного літа Олег поставив другу теплицю, такого самого розміру. В обох влаштував водяне опалення. Для цього купив вживані електричний котел і шість пласких сталевих батарей. Котел обійшовся у 500 грн, радіатори — по 150 за кожен.
— Тепер можу вирощувати цибулю цілий рік, — хвалиться господар.
Висаджувати сіянку допомагає дружина Валентина, 26 років.
— Беремо вже пророщену цибульку, така за тиждень починає зеленіти, — пояснює Валентина. — Поливаємо щодня. За два тижні збираємо врожай.
Про постачання зелені Олег домовився з кількома супермаркетами Вінниці та Хмільника. Щодня розвозить 25 кг цибулі в пучках.
— Запропонував брати в мене на 50 копійок дешевше за інших постачальників, от люди й розкуповують, — веде далі чоловік. — Супермаркет за півкілограмовий пучок цибулі дає мені 10 грн. Вони потім розділяють його на кілька.
Спершу Олег здавав нечищену цибулю. За неї платили вдвічі менше. Тепер вони з Валентиною чистять її перед відправкою.
— Увечері розстеляємо на кухні клейонку й обрізаємо корінці, — ділиться Валентина. — До запаху цибулі вже звикли. Вправляємось за годину.
Улітку теплиці засівають просом, щоб ґрунт відпочив. Торік в одній із теплиць спробував вирощувати взимку огірки.
— Поганенько росли, — зізнається Олег. — Зате редька родить добре, але ні в якому разі не можна садити в одній теплиці з цибулею. Буде пекуча.
Щомісяця за електроенергію чоловік платить 150 грн, ще 100 грн витрачає на розсаду. Цибулю-ріпку купує на базарі по 4 грн за кг. За місяць заробляє близько 10 тис. грн.
Як густота посіву впливає на урожайність
Висів насіння, г/сотка |
Урожай зеленого пера, кг/сотка слизун |
Урожай зеленого пера, кг/сотка батун |
Урожай зеленого пера, кг/сотка різанець |
100 | 224 | 188 | 154 |
150 | 250 | 206 | 181 |
200 | 265 | 227 | 210 |
250 | 294 | 250 | 189 |
300 | 307 | 241 | 170 |
На квадратному метрі виростає 34 кілограми зеленої цибулі
На зелене перо замість цибулі-ріпки варто садити багаторічні різновиди — батун, слизун та різанець. Вони родять 2–5 років. Із ними витрати на розсаду знижуються утричі. Продуктивність теж вища.
— У теплиці варто садити її поділом кущів, вирощених у весняно-літній час, — радить доцент Полтавської аграрної академії Тамара Белова.
Беруть морозостійкі сорти. Вони витримують до -2°С. Підходять сорти Апрєльський 12, Майський 7 або Салатний 35. Цибулини загортають на глибину 2-3 см. Ширина міжрядь — 45 см. У приміщенні має бути температура від +12 до +25°С. Поливають щодня. Перші листки батуна з"являються за 10 днів. Через кілька місяців цибулина дасть до 25 листків. Із квадратного метра за раз отримують 15–25 кг зеленого пера.
— Батун добре переносить два-три зрізування, — каже Белова. — За півтора-два місяці листя стає грубим.
Поряд із батуном у теплиці садять цибулю-слизун. Вона урожайніша, дає 18–34 кг зелені з кв. м. Дозріває довше, зате стрілки випускає на 30–40 днів пізніше за батун. Його листя з часом не грубішає. Найшвидше виганяє перо цибуля-різанець. Одна її урожайність найнижча.
— Поєднання трьох сортів дозволяє організувати конвеєрне вирощування цибулі, — запевняє Белова. — Урожай з однієї ділянки можна збирати кожні 10–15 днів протягом року. Рентабельність таких насаджень — 311 процентів за рік.
Насіння багаторічної цибулі висівають на розсаду у відкритому ґрунті. Найкраще — наприкінці квітня. Що рідше розбивати рядки, то вища урожайність. Не варто висівати більш як 300 г насіння на сотку. Бо сотка, засіяна 400 г насінням цибулі, дає такий же урожай зелені, як і 100 г. У жовтні вирощену розсаду пересаджують у теплицю.
Коментарі