понеділок, 25 лютого 2008 17:54

Олег Вітомський постачає зелену цибулю в супермаркети

Автор: фото: УНІАН
  Жителька села Островщина Близнюківського району на Харківщині Зоя Онисько збирає врожай цибулі в теплицях сусідки Світлани Трофименко. Урожай селяни відправляють у магазини та на ринки області
Жителька села Островщина Близнюківського району на Харківщині Зоя Онисько збирає врожай цибулі в теплицях сусідки Світлани Трофименко. Урожай селяни відправляють у магазини та на ринки області

У теплиці Олег Вітомський, 30 років, з райцентру Хмільник Вінницької області вирощує на продаж цибулю.

— Ідею запозичив у своєї жінки, — каже Олег. — На зиму вона висаджувала цибулини в ящики і ставила на підвіконня. За кілька тижнів степір"я можна було зрізати. Я спробував повторити те ж у теплиці.

Позаторік на власному городі виставив залізний каркас 8х10 м і заввишки близько 2 м.

— Залізні рейки-кутники в мене були, зварив із них контур своїм зварювальним апаратом, потім обклав прозорим пластиком.

Гнучкі пластикові листи Олег купував на будівельному складі по 25 грн. Каркас теплиці  вкопав у ґрунт, щілини заповнив монтажною піною.

Цибулю-ріпку посадив напровесні. За три тижні був перший урожай. Чоловік продавав зелень із корінцями оптовикам. Ті вивозили на ринок до Вінниці.

— Але степір"я все враз вигналося, так що не знав, де стільки водночас подіти, — згадує Вітомський. — За тиждень цибуля почала стрілки гнати. То я пороздавав урожай по родичах і сусідах. Потім став розумніший. Садив частями через тиждень.

Наступного літа Олег поставив другу теплицю, такого самого розміру. В обох влаштував водяне опалення. Для цього купив вживані електричний котел і шість пласких сталевих батарей. Котел обійшовся у 500 грн, радіатори — по 150 за кожен.

— Тепер можу вирощувати цибулю цілий рік, — хвалиться господар.

Висаджувати сіянку допомагає дружина Валентина, 26 років.

— Беремо вже пророщену цибульку, така за тиждень починає зеленіти, — пояснює Валентина. — Поливаємо щодня. За два тижні збираємо врожай.

Про постачання зелені Олег домовився з кількома супермаркетами Вінниці та Хмільника. Щодня розвозить 25 кг цибулі в пучках.

— Запропонував брати в мене на 50 копійок дешевше за інших постачальників, от люди й розкуповують, — веде далі чоловік. — Супермаркет за півкілограмовий пучок цибулі дає мені 10 грн. Вони потім розділяють його на кілька.

Спершу Олег здавав нечищену цибулю. За неї платили вдвічі менше. Тепер вони з Валентиною чистять її перед відправкою.

— Увечері розстеляємо на кухні клейонку й обрізаємо корінці, — ділиться Валентина. — До запаху цибулі вже звикли. Вправляємось за годину.

Улітку теплиці засівають просом, щоб ґрунт відпочив. Торік в одній із теплиць спробував вирощувати взимку огірки.

— Поганенько росли, — зізнається Олег. — Зате редька родить добре, але ні в якому разі не можна садити в одній теплиці з цибулею. Буде пекуча.

Щомісяця за електроенергію чоловік платить 150 грн, ще 100 грн витрачає на розсаду. Цибулю-ріпку купує на базарі по 4 грн за кг. За місяць заробляє близько 10 тис. грн.

Як густота посіву впливає на урожайність



 Висів насіння,
г/сотка
 Урожай зеленого пера, кг/сотка

слизун
 Урожай зеленого пера, кг/сотка

батун
Урожай зеленого пера, кг/сотка

  різанець
 100  224  188  154
 150  250  206  181
 200  265  227  210
 250  294  250  189
 300  307  241  170


На квадратному метрі виростає 34 кілограми зеленої цибулі

На зелене перо замість цибулі-ріпки варто садити багаторічні різновиди — батун, слизун та різанець. Вони родять 2–5 років. Із ними витрати на розсаду знижуються утричі. Продуктивність теж вища.
— У теплиці варто садити її поділом кущів, вирощених у весняно-літній час, — радить доцент Полтавської аграрної академії Тамара Белова.
Беруть морозостійкі сорти. Вони витримують до -2°С. Підходять сорти Апрєльський 12, Майський 7 або Салатний 35. Цибулини загортають на глибину 2-3 см. Ширина міжрядь — 45 см. У приміщенні має бути температура від +12 до +25°С. Поливають щодня. Перші листки батуна з"являються за 10 днів. Через кілька місяців цибулина дасть до 25 листків. Із квадратного метра за раз отримують 15–25 кг зеленого пера.
— Батун добре переносить два-три зрізування, — каже Белова. — За півтора-два місяці листя стає грубим.
Поряд із батуном у теплиці садять цибулю-слизун. Вона урожайніша, дає 18–34 кг зелені з кв. м. Дозріває довше, зате стрілки випускає на 30–40 днів пізніше за батун. Його листя з часом не грубішає. Найшвидше виганяє перо цибуля-різанець. Одна її урожайність найнижча.
— Поєднання трьох сортів дозволяє організувати конвеєрне вирощування цибулі, — запевняє Белова. — Урожай з однієї ділянки можна збирати кожні 10–15 днів протягом року. Рентабельність таких насаджень — 311 процентів за рік.
Насіння багаторічної цибулі висівають на розсаду у відкритому ґрунті. Найкраще — наприкінці квітня. Що рідше розбивати рядки, то вища урожайність. Не варто висівати більш як 300 г насіння на сотку. Бо сотка, засіяна 400 г насінням цибулі, дає такий же урожай зелені, як і 100 г. У жовтні вирощену розсаду пересаджують у теплицю.

Зараз ви читаєте новину «Олег Вітомський постачає зелену цибулю в супермаркети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі