середа, 24 жовтня 2007 17:24

Оксана Куліда розводить на продаж рідкісних котів

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  Оксана Куліда тримає на руках кота Боба рідкісної в Україні породи оцикет
Оксана Куліда тримає на руках кота Боба рідкісної в Україні породи оцикет

Черкащанка Оксана Куліда, 38 років, тримає вдома пару кішок породи оцикет і трьох шотландських капловухих. Кошенят останніх продає по 2500 гривень.

Із 13-річною донькою Галиною Оксана Куліда живе в трикімнатній квартирі на вул. Героїв Сталінграда. Жінка має вищу технічну освіту. До народження дитини працювала інженером на черкаському заводі "Імпульс". "Котячим бізнесом" почала займатися 5 років тому. Перших двох кошенят випадково підібрала на вулиці, виходила й віддала родичам. Потім вирішила розводити породистих.

— Подумала: якщо мають бути кошенята, то лише такі, яких усі хотіли би придбати, — розповідає Оксана. — Поїхала на виставку до Києва й купила двох "британських". Щоправда, потомства від них не дочекалася, тому стерилізувала й за рік подарувала знайомим.

Шотландських капловухих — кота і двох кішок — Оксана Куліда придбала 4 роки тому. Перших п"ятьох кошенят продала по 2500 грн.

— Не рахувала, скільки вже було потомства від них, — каже жінка. — Шотландські капловухі народжують по п"ять-шість кошенят. Але кішці не можна вагітніти частіше, ніж тричі на два роки. Найкращі кошенята цієї породи для дому під стерилізацію коштують до 500 гривень, для розведення — до трьох тисяч. У Черкасах живуть десять моїх кошенят.

Обидва балкони у трикімнатній квартирі Куліди щільно засклені. На підлозі — мисочки з водою, котячі туалети, на стінах — драбинки.

— Квартиру чищу щодня, пилососа не ховаю — то десь шерсть зіб"ється, то корм розсиплють, то насипку з туалетів вигребуть, — розповідає жінка. — Хоч і продаю дорогих кошенят, але ця справа не надто вигідна.

Оцикетам Бобу та Осі по дев"ять місяців. Кошенят замовили у Швеції.

На день кошеняті треба 100 грамів сухого корму

— Ми першими Україні вирішили розводити цих котів, тому Асоціація любителів оцикетів подарувала нам Боба й Осю, — говорить Оксана. — Заплатила лише за авіапереліт зі Швеції — по 2500 гривень за кожного.

Гроші на придбання породистих котів дав колишній чоловік Станіслав. Подружжя розлучилося ще у 1990-х.

Про рідкісну в Україні породу оцикет жінка довідалася з Інтернету. Це коти з гострими вузькими мордами, короткою шерстю "тигрового" забарвлення та довгим тулубом.

Навесні Куліда очікує на перше потомство оцикетів.

— Уже маю кілька замовлень, — розповідає Оксана. — Минулого тижня возила Боба до Москви на виставку Кубок "Гілз". Мій оцикет здобув звання чемпіона за американською системою серед 1200 котів. Одне кошеня від нього вже попросили залишити для московського власника котів.

Оцикет для дому коштує 4500 грн. На кота для розведення ціна зростає до 15 тис.

— Вони дуже товариські, люблять догляд. Тому таких котів не можна залишати вдома самих, — попереджає Куліда. — Постійно зайнятим людям не варто купувати їх.

Своїх кішок Оксана Куліда годує сухими кормами "Гілз" і "Роял канін" по 45 грн/кг.

— Котові на день треба не менше ніж 100 грамів сухого корму, — розповідає жінка. — Сто гривень щотижня витрачаю на яловичину. Свіже м"ясо купую в однієї й тієї ж жінки на ринку, щоб тварини не хворіли.

5-кілограмової упаковки силіконового наповнювача для туалетів за 40 грн вистачає на кілька днів, зате у квартирі немає неприємного запаху.

— Коли з"являються кошенята, витрати на їжу й туалет подвоюються, — зауважує Куліда.

Кожному кошеняті слід зробити обов"язковий набір щеплень. Послуги ветеринара обійдуться у 100 грн.

— Коли коти хворіють — це серйозні збитки, — говорить Оксана. — Нещодавно виявилося, що одна із капловухих кішок страждає на алергію. Коли їй закладає носа, не може їсти. Тепер їй не можна вагітніти.

Зараз ви читаєте новину «Оксана Куліда розводить на продаж рідкісних котів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі