понеділок, 02 липня 2007 16:41

Одна сотка малини приносить 600 гривень

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Галина Владика з міста Кагарлик щодня продає на Лук’янівському ринку Києва по 10 кілограмів малини. Півлітровий стакан коштує 5 гривень. Має постійних покупців. По ягоду приходять у домовлений час
Галина Владика з міста Кагарлик щодня продає на Лук’янівському ринку Києва по 10 кілограмів малини. Півлітровий стакан коштує 5 гривень. Має постійних покупців. По ягоду приходять у домовлений час

80-річний Іван Невзгляд із села Іванковичі, що за 18 км від Києва, вирощує на продаж малину. Кущами в нього засаджено 6 соток городу.

— Наша частина села називається Дубки, — розповідає Іван Петрович. — Ґрунт у нас піщанистий, а малина, де посадиш, там і вродить. Дивіться, на кожній бадилині по 30 ягід висить. Цього року неврожай, дрібно вродила. А так ягода крупна, як алича.

Малину пенсіонер садить більш як 30 років. В одного чоловіка з іншого кінця села малина добре родила, пояснює Іван Невзгляд. От і попросив кілька кущів і собі. Сорт у селі знали лише один, називали його "кошачина". Згодом малиною почали засаджувати поля місцевого радгоспу. Звідти село брало на розсаду найбільш плодовиті сорти. Тепер малину в Іванковичах вирощує кожна родина. Молоді кущі починають родити на другий рік.

— Секрету ніякого нема, — переконує Іван Невзгляд. — Хімічних добрив не підсипаємо. У нашому селі малину кожен рік удобрюють перегноєм. А курячий послід треба розводити для удобрювання водою, інакше кущі погорять. Щоб у малиннику бур"яну не було, міжряддя встеляємо листям або соломою. Вона воду пропускає і землю не парить. А бур"ян з-під неї не полізе.

Урожай малини в Іванковичах — із середини червня до середини липня. За сезон Іван Невзгляд збирає до 300 кг ягід. Проходить рядками раз на два дні. Раніше до Києва на продаж возив сам. Цього року старенькому батькові помагають син із невісткою. На базар вивозять ягоду власною машиною. Продають по 12 грн/кг.

Жителька райцентру Кагарлик Київської області Галина Владика, 42 роки, ягоду возить електричкою. Має чорнобильське посвідчення, тому їздить безплатно. Торгує у столиці на Лук"янівському ринку.

Щовечора поливаємо, того й родить добре

— У мене під малиною 5 соток, — розказує вона. — Ягоду збираю звечора або вдосвіта. У Києві базар починається з 10-ї ранку, і якраз до тої пори я приїжджаю. Розсипаю мілко 10 кіло ягоди в дерев"яні лотки — щоб не подушилась і сік не пустила. Лотки складаю один на один у велику сумку — і гайда на електричку.

Ягоду продає півлітровими стаканами по 5 грн. Жінка має і постійних покупців. Вони знають, що малина з екологічно чистої місцевості. Ягоди замовляють заздалегідь, а в призначений час забирають.

— Спродуюсь за годину-дві — і бігом додому, — продовжує вона. — Щовечора малину поливаємо, то й родить добре. Заради цього ми насос із поливалкою купили. Зате ягоду збираємо кожен день.

Малинник Галина пересаджує кожні три роки. Бо на старіших кущах ягода дрібна родить, пояснює жінка. Вона купує на ринку сортову розсаду — вкорінені пагони. За кожен платить по 15 грн.

За день продає малини на 150 грн. А за сезон заробить близько 3 тис. грн — по 600 грн із однієї сотки малинника.

— На ягоді я заробляю третій рік, відтоді як дочка вчиться на платному — на юрфаку в університеті Шевченка. Молодший син пішов учитись на програміста. Обох дітей тепер з городу вчимо. Оце за тиждень малина кінчається, так ми перейдемо на петрушку, кріп і різну зелень, — каже Галина Владика.





Вишню найчастіше купують відрами


Пенсіонерка Катерина Бойко, 67 років, із села Малі Канівці на Черкащині продає вишню на базарі в райцентрі Чорнобай. Жінку дорогою на роботу власною машиною підвозить онук.

Ягоди рве вранці, щоб за ніч не пов"яли.

— Вони великі та стиглі — аж чорні. Продаю літровими банками — по дві — дві з половиною гривні, — каже Катерина Бойко. — Або й ціле відро беріть за 20 гривень. У нас відрами беруть найчастіше — на компоти або варення.

Спродується до полудня. Додому повертається автобусом.

— Назад із вишнями досі не поверталася. Щодня продаю по два відра. Що не продам, здаю заготівельникам. Вони стоять за 200 метрів від базару. Правда, ціни в них занизькі — по 1 гривні 20 копійок за кіло. Але краще вже так, бо до наступного дня такі стиглі вишні не постоять.

У садку Катерини Бойко шість вишень. Вродили рясно, по 2–3 відра на кожному. Вишневого варення вона вже заготувала. Решту ягоди продасть на базарі. Усього вторгує до 200 грн.


Наталка ТАВАНЕЦЬ


На гуртовому ринку ягода найдешевша


На Бессарабському і Житньому ринках, що в центрі Києва, крупна ягода коштує 15–17 грн/кг. Найдешевше малину продають на гуртовому овочевому ринку на вул. Закревського (Вигурівщина-Троєщина) — по 14 грн за кілограм добірної ягоди.

Зараз ви читаєте новину «Одна сотка малини приносить 600 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі