четвер, 02 грудня 2010 05:15

"Не треба буде платити посередникам"

"Не треба буде платити посередникам"

До 2015 року Міністерство житлового господарства планує створити на базі кожного будинку Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Як це відбуватиметься, розповідає начальник управління житлової політики Міністерства ЖКХ Олександр Кривобородов, 60 років.

Чи буде створення ОСББ обов'язковим для кожного будинку?

— Ні. Люди самі вирішуватимуть, як їм робити. Захочуть залишитися у комунальному жеку, залишаться. Але законодавство повинно створити такі умови, які будуть стимулювати створення ОСББ. Це шлях, який пройшли європейські країни.

Тобто закон про житлово-комунальне господарство зміниться?

— Так. Законопроект на виході. Він стосуватиметься і ОСББ.

Чому держава так поспішає зі створенням об'єднань?

— Бо технічний стан житла і якість послуг, що надають жеки, людей не влаштовують. Навіть у радянські часи кошти не виділяли по 40 років. Що вже казати про наші часи. Держава просто не в змозі утримувати в належному стані все житло.

Що робитиме Міністерство ЖКХ після ліквідації жеків?

— Розійдемося. Наша задача — запустити реформу. Потім держава знімає із себе відповідальність за утримання житла. І це правильно. Бо 90 відсотків квартир зараз приватизовані. Це житло — наше з вами. Чому держава повинна його утримувати? Це при тому, що більшість людей отримали квартири взагалі безкоштовно. Не витрачали грошей на його капремонт, за комунпослуги платили копійки.

Кажуть, при переході в ОСББ мають зробити капремонт будинку? Чи правда це і хто за це має платити?

— Капітальний ремонт повинна проводити місцева влада за рахунок бюджету. Однозначно протягом двох-трьох років ми не зможемо зробити ремонти всіх будинків. Для цього потрібні величезні бюджетні кошти. Тепер можемо говорити про часткове фінансування. Можливо, 50 процентів за рахунок бюджету, 50 — заплатять мешканці.

По хорошому капремонт потрібно робити з утепленням. У Ніжині за рахунок інвестора зробили термореконструкцію будинку. Зараз жителі платять за тепло за старими тарифами, однак витрати на нього значно зменшилися. Різниця йде на покриття витрат інвестора утеплення. Так потрібно робити в інших містах.

Як зміняться тарифи на квартплату після переходу до ОСББ?

— Вони зменшаться, бо не потрібно буде платити посередникам. Мешканці самі вибиратимуть компанії з надання послуг, наприклад, вивезення сміття. Сьогодні людина платить жеку, а вже потім гроші перераховують іншим обслуговуючим підприємствам. Крім того, ОСББ звільнене від сплати ПДВ, що теж знизить тарифи. Мешканці самі зможуть впливати на формування тарифів, контролювати витрати і якість виконання робіт. Розрахунки з "Київенерго", "Водоканалом" і теплопостачальними компаніями проводитимуть за тарифами, які визначають ці компанії.

Зараз ви читаєте новину «"Не треба буде платити посередникам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі