пʼятниця, 24 лютого 2012 05:00

"Навіть на похорон батька грошей не дали"

30 людей протестують біля філії луцького  "Західінкомбанку" на вул. Шолом-Алейхема у Львові. Просять повернути вклади. Надворі -9°C. У приміщення їх не впускають. Більшість пікетувальників — жінки пенсійного віку.

— 2007-го син запропонував покласти гроші на депозит, — розповідає 70-річна Лілія Пілінкевич. — Сказав, щоб клала в "Західінком", там тоді 17 відсотків річних у гривнях давали. З 2008-го намагаюся повернути вклади. Працівники банку говорили, що в державі криза настала, грошей нема, треба, щоб люди продовжували депозит. Я погодилася. Але потім мені треба було операцію на оці робити. Я там 21 тисячу маю. Прийшла по них — знову відмовили.

Навпроти входу в банк припаркований джип "Ссанґ Йонґ".

— Дивіться, он машина Гули (Мирослав Гула — керівник львівської філії банку. — "ГПУ"), цього злодюги, — вигукує чоловік в окулярах. — Давайте напишемо на ній "злодій".

Клеєм ПВА виводить на капоті великі літери "злодій".

— У мене батько захворів, грошей на операцію забрати не змогла, — каже Галина Мацишин. — Тато помер — то на похорон теж не дали. А він то собі відклав на чорний день.

— Я з тим банком суджуся з 2009 року, — розповідає Оксана Галичинівська. — Адвоката не наймала, бо дорогий. Я й так на тому депозиті 20 тисяч гривень втратила. Суд вирішив справу на мою користь. Проте банк гроші не повертав. Виконавча служба кілька разів заарештовувала його майно. Але потім через суд банк добивався зняття арешту. Пізніше Нацбанк ввів для нього тимчасову адміністрацію, щоби стабілізувати його діяльність. А закон забороняє вимагати гроші від фінустанов, у яких діє така процедура.

На сайті "Західінкомбанку" зазначено, що він належить до групи середніх банків України. Головний офіс — у Луцьку. Його статутний капітал — 134 млн грн.

Мирослав Гула, який керує львівською філією "Західінкомбанку", відмовився коментувати ситуацію.

— Про те, що "Західінкомбанк" прогорить, я говорив ще перед кризою, — розповідає професор Львівського інституту банківської справи Ростислав Слав'юк, 52 роки. — Там тоді було забагато офісних працівників. Створювали видимість, що зайняті. Керівництво зробило собі й менеджерам величезні зарплати, установа просто не могла цього витримати.

— Якщо банк не повертає гроші навіть через суд, це свідчить про його банкрутство, — говорить Андрій, бухгалтер львівської філії одного з великих банків. —   На сайті "Західінкому" є велика пропозиція конфіскованого майна, здебільшого це нежитлові приміщення та техніка для підприємств. Очевидно, керівники банку просто не досвідчені, не відчули кризи й роздали забагато кредитів, які тепер не можуть повернути. Або зробили погані інвестиції, наприклад, вклали гроші в будівництво й прогоріли.

При виборі банку для депозиту фахівці радять звертати увагу на відсотки.

— Великі свідчать про те, що в банку мало клієнтів, — каже Ростислав Слав'юк. — Варто перевірити капітал банку в інтернеті. Для малого вистачить 100 мільйонів гривень, а для великого 1 мільярд. Банк обов'язково має бути учасником фонду гарантування вкладів. Тоді в разі банкрутства установи в людей буде можливість повернути частину грошей. Український фонд відшкодовує вкладнику 150 тисяч гривень. Найкраще — вкладати гроші в банки з іноземним капіталом. Там відсотки такі ж, як у стабільних наших банків, але фонди працюють серйозно.

 

Гроші треба вкладати в землю

Львівський економіст 48-річний Віктор Шевчук не радить класти гроші на депозит.

— Це зараз дуже ризикована справа, — каже. — У держави великий зовнішній економічний борг. Через це вона може просто заморозити депозити в усіх банках. Таке в Аргентині робили. Нерухомість — теж не варіант. Там зараз ціна дуже завищена. Реальна вартість квадратного метра 300-500 доларів, а деруть по 1000. Найкраще гроші вкладати в сільськогосподарську землю. Купуйте будинок у селі або город. Гектар коштує 1-2 тисячі доларів.

 

Зараз ви читаєте новину «"Навіть на похорон батька грошей не дали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі