понеділок, 14 липня 2008 17:36

Наталя Якушева заробила на спортивне авто та котедж

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У бутику ”Наше”, що в торговельному центрі ”Олімпійський”, Наталя Якушева вибирає для клієнтки сарафан української марки ”Дольче Деа” за 780 гривень
У бутику ”Наше”, що в торговельному центрі ”Олімпійський”, Наталя Якушева вибирає для клієнтки сарафан української марки ”Дольче Деа” за 780 гривень

Наталя Якушева, 45 років, тримає шість бутиків у торговельних центрах Києва. Продає одяг українських дизайнерів — Андре Тана, Олексія Залевського, Оксани Караванської, Людмили Кисленко. Нові моделі відбирає на тижнях моди.

— Одяг із моїх бутиків даю безплатно ведучим телеканалу М1 Каті Осадчій і Василині Фроловій, — хвалиться Наталя. — А вони в ефірі кажуть, що одяг представлений бутиком "Наше", тобто моїм. На Василині речі так добре сидять, що це краще за будь-яку рекламу.

Якушева починала 1993-го. Її приятель мав власну фабрику, шив ділові чоловічі костюми. Наталя запропонувала перейти на класичне жіноче вбрання.

— Я вибирала моделі, потім продавала їх на ринку, — розповідає підприємниця. — Ми із приятелем відкрили точку. Я торгувала, він шив. За день продавала по 10 жакетів.

Незабаром орендувала ще кілька місць на ринку.

— Ми швидко розкрутилися завдяки тому, що відійшли від європейських лекал, і почали шити одяг на українські фігури, — ділиться секретами успіху. — Наші жінки повніші за європейок. У деяких зовсім немає талії. Шили й на струнких дівчат, і повних жіночок. Найбільший розмір у нас був 64-й. Ані турки, ані китайці таких не роблять.

2000 року Якушева наважилася відкрити перший бутик у торговельному центрі поблизу столичної станції метро Лук"янівська. Жінка пішла з ринку.

— На ринку покупцям незручно одяг міряти, — говорить. — Уявіть, як це взимку — роздягатися майже до спіднього. У торговельному центрі комфортніше.

На оренду бутика і закупівлю товару витратила $5 тис. За кілька років відкрила ще кілька. Назвала їх "Наталі".

— 2002 року я побачила покази російських дизайнерів одягу. Після того поставити за мету познайомитися з нашими, українськими. І познайомилася, на тижнях моди. Один чоловік випадково приніс запрошення просто в бутик. Я запропонувала модельєрам продаватися в моєму магазині.

Колекція вбрання від Андре Тана коштує 10 тисяч доларів. Його розкуповують найшвидше

Для другого бутика, в торговельному центрі "Олімпійський", що на столичній вул. Великій Васильківській, Наталя теж орендувала приміщення. У 10 дизайнерів купила колекції одягу, по $7–10 тис. кожна. У кожній по 10–15 моделей. Найдорожче обійшовся Андре Тан, каже Наталя. Зате його речі розкуповують найшвидше.

Щоб збільшити продажі, підприємниця вирішила створити власну торгову марку — бренд. Для цього найняла дизайнера. Він розробив торговельний знак і фірмовий колір бутика. Назву дали "Наше". На розробку бренда й закупівлю обладнання витратила $25 тис.

Нині відкрити бутик обійдеться не менш як у $150 тис., вважає Наталія. Одяг від модельєрів-початківців вона бере на продаж під реалізацію.

— У мене працює менеджер-стиліст Таня Голубєва. Вона навчалася у В"ячеслава Зайцева. Таня обирає, що слід викупити або взяти на реалізацію. Замість продавців беру на роботу стилістів-консультантів. Вони мають створити цілісний образ клієнта, підібрати аксесуари. Наприклад, під кофту одного дизайнера підібрати спідницю та біжутерію іншого.

Для власних п"яти бутиків Якушева найняла 10 стилістів-консультантів. Вони працюють позмінно. У середньому отримують по $500, і ще 3% від виторгу. За день бутик уторговує $600–1000.

Блузка дизайнера Оксани Караванської коштує в бутику від $50. Вечірній костюм — $400.

— Дорожчі речі намагаюся не брати. Нашого покупця навряд чи зацікавлять сукні по 5 тисяч доларів. Даремно висітиме. Єдиний раз продала одну за 2 тисячі доларів. То було вбрання від Альони Дац.

На заробітки Наталя побудувала котедж у Дарниці. Їздить "Тойотою Селіка", двомісним спортивним легковиком яскраво-червоного кольору.

Зараз ви читаєте новину «Наталя Якушева заробила на спортивне авто та котедж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі