Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 07:25

Населення продає долари

Упродовж квітня українці продали комерційним банкам $2,2 млрд, купили — $1,6 млрд. Чис­тий продаж становить $545,9 млн. Це рекордний обсяг продажу валюти населенням за місяць від початку 2020 року, кажуть у Нацбанку.

— Половина валюти, про яку звітує Нацбанк, надійшла від людей, котрі хочуть придбати нерухомість. Свого часу вони скупили долари. Думали заробити на різниці курсу. Але зараз на валютному ринку затиш­шя. Тому частина українців почала продавати її та вкладати гроші в нерухомість, — говорить економіст Олександр Охріменко, 56 років. — Рієлтори розповідають, що кількість угод купівлі-­продажу житла на вторинному ринку суттєво зросла. Навіть ціни дещо піднялися. У людей є долари і треба щось із ними робити. Така психологія українців.

30 відсотків проданої валюти — гроші, що наді­слали додому заробітчани. Багато ­сімей отримані з-за кордону ­кошти обмінюють одразу на гривні. Так триває щонайменше два місяці і буде надалі. Ще 20 відсотків — заощадження українців. Вони змушені міняти долари через карантинні обмеження, щоб прожити.

Основна маса людей обмінює в банках за раз по 100–300 доларів. Ті, хто купує нерухомість — десятки тисяч. Ще є чорний валютний ринок. Припускають, що він становить ­20–30 відсот­ків офіційного. Загалом на руках у населення — 87 мільярдів доларів, за оцінками. Це готівка, яка перебуває в обігу на території України. Сума велика й це погано для економіки. Бо не може бути в країні така кількість чужої валюти.

В Україні велика тіньова економіка. Оці мільярди готівки з'явилися не сьогодні. Зараз українці продають валюту. 2014-го навпаки скуповували — за рік більше як 6 мільярдів доларів. Наступного року купили 9 мільярдів. Частина цих грошей пішла в тіньову економіку.

Зараз ви читаєте новину «Населення продає долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути