четвер, 12 лютого 2009 19:35

"Нас обдурили знову, як у дев"яностих"

11 лютого вкладники "Укрпромбанку", "Надра банку" та банку "Київ" улаштували пікети. Вимагають віддати вклади.

Перед центральним відділенням "Надра банку" на столичній вул. Артема  поставили червоний намет. Голосно грає радянська музика.

— Вас теж ошукали? Ні? Тоді ви щасливчик, — походжає перед наметом чоловік у сірій куртці.

Із банку виходить охоронець, просить приглушити музику. Пікетувальники не реагують.

— Ми хочемо зібрати всіх вкладників, разом підемо до керівництва, — каже киянин Сергій Овчаренко, 22 роки. — У мене два тижні тому закінчився строк вкладу. І не можу забрати свої гроші. Кажуть, "прийдіть завтра". Наступного дня те саме. То технічні проблеми, то готівки нема. Ми всі поодинці ходили, але банк на нас не зважає. Складемо колективну заяву. У мене ще є гроші в банку "Київ". І там така сама халепа.

Пенсіонерка Ганна Іоріна, 65 років, хоче забрати хоча б відсотки зі вкладу:

— Оце була в начальника відділення. Кажу: "Ви угоду порушуєте". Він тільки знизує плечима: "Позивайтеся до суду". Гроші є тільки на пенсії, зарплати та стипендії. Мій син тримав гроші в цьому ж банку. Строк закінчився в січні. Щотижня ходив. Ні копійки не дали, — скаржиться Іоріна.

До банкомату центрального відділення "Укрпромбанку" на бульв. Лесі Українки стоїть 20-метрова черга.

— Десять років відкладав із пенсії на книжку, — каже 72-річний Валерій Лопатін. — Тепер вклад заморозили на півроку. Ходжу щодня, бо пообіцяли віддати відсотки. І ті видають частинами. Два тижні до банкомату довжелезна черга.

Лопатін тримав також 16 тис. грн у "Надра банку". Також не може їх забрати.

— Нас знову обдурили, як у дев"яностих. Понавидавали комусь липових кредитів, а ми розплачуємося, — обурюється Лопатін.

Киянка Людмила Лазаренко, 45 років, свій вклад в "Укрпромбанку" знову переоформила на півроку:

— Гроші все одно не віддають, та й непотрібні вони мені зараз. Нехай хоч відсотки капають. До речі, пенсію моїй мамі видали новісінькими хрусткими купюрами. Значить, запустили друкарський станок.

У банку "Київ" на вул. Богдана Хмельницького працюють дві каси. Перед кожною черга на 30–40 осіб. Щоб отримати відсотки по депозитах, записуються за два тижні.

— Розрахуємося з уже зареєстрованими вкладниками, — пояснює білява адміністраторка років 50. — А реєстрацію нових поки що припинили. Ситуація проясниться в понеділок. Продовжуйте термін депозиту. Вам нараховуватимуть по 22,5 процента річних.

Пенсіонерка Галина Вереснева, 75 років, тримала в банку "Київ" вклад $1 тис.

— У мене чоловік помер. Дайте на похорон хоч би 500 гривень, — просить крізь сльози касирку. — Я вже багато років клієнтка вашого банку.

Вересневій пропонують написати заяву про дострокове розірвання договору. Гроші повертають.

10 лютого Нацбанк увів тимчасову адміністрацію в "Надра банку". Перед тим — у банках "Київ", "Укрпромбанку", "Причорномор"ї", "Національному кредиті" та "Промінвестбанку".

— Це не означає, що вони збанкрутують. Це потужні банки, які входять до першої десятки рейтингу НБУ. У них зберігаються мільярдні заощадження. Їх, скоріше за все, будуть частково націоналізовувати. А от менші банки будуть банкрутувати або зливатися з іншими, — вважає Микола Івченко, 30 років, керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс-клуб". — У великих банків почалися проблеми, бо вони брали валютні кредити за кордоном. А тепер треба повертати. Банки вели грубу кредитну політику: забагато кредитували житло, автомобілі.

Не йдіть із банку, доки вам не віддадуть вклад

— Якщо банк не може віддати людям їхні гроші, треба заставити Нацбанк визнавати його банкрутом. Тоді депозити повертатиме Фонд гарантування вкладів, — каже юрист з Івано-Франківська Максим Мурзов, 30 років. — Затримувати виплати або продовжувати термін вкладу без згоди їхніх власників банк не має права. Тим більше не має права взагалі не віддавати гроші. Будь-які постанови Нацбанку, які дозволяють банкам затримувати виплати, суперечать законодавству.

Представник оргкомітету Всеукраїнського форуму постраждалих від банківської кризи "Захист" 25-річний Артем Клипа нагадує:

— Вклад — це ваша приватна власність. Не йдіть із банку, доки вам не віддадуть вашу власність. Ніхто не має права виганяти вас. І силові методи з вашого боку цілком зрозумілі.

Правозахисник радить позиватися до суду.

— Зазвичай до суду недоходить, — уточнює Клипа. — Банк знає, що стовідсотково програє справу. Адже він незаконно утримує чуже майно. Тому як тільки банк отримує виклик до суду, сам виходить на зв"язок із вкладником і віддає гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Нас обдурили знову, як у дев"яностих"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі