понеділок, 02 червня 2008 18:00

Наклейки на бампер щомісяця приносять 13 тисяч гривень

У січні цього року киянин Сергій Оганесян, 25 років, розпочав власний бізнес. Його фірма "Твоя наклейка" виготовляє клейкі наліпки. Великі компанії замовляють надрукувати на них їхній логотип. Потім приклеюють на чашки, мобілки, лобове скло автомобілів.

— Я працював у рекламі, — розповідає Сергій. — Усі рекламні фірми роблять логотипи. Але їм подавай великі замовлення, на кілька тисяч штук. А дрібні — від кількох до пари сотень шильдів — не цікавлять. От ми з приятелем Денисом і вирішили зайняти цю нішу. Для їхнього виготовлення значних вкладень не треба.

Зображення Оганесян створює у комп"ютерній програмі "Корел дроу" або "Ілюстратор". Потім друкує його на вініловому листі з паперовою основою. Застосовує каттер — комп"ютерний принтер, який обрізає логотип по контуру. потім покриває спеціальною прозорою смолою, щоб зображення було стійким до сонця і вологи. Працює вдома.

— Комп"ютер у мене був, треба було лише регулярно входити в Інтернет, щоб розміщувати оголошення, — веде далі Сергій. — Удвох склалися на плівковий каттер і матеріали.

Прилад обійшовся у 3,3 тис. грн. Ще придбали 4 кг воксильної смоли, по 175 грн за кг. На інші матеріали, наприклад, вінілові листи, витратили 1,3 тис. грн.

Нині клієнтів не бракує. Найбільше замовлень — від автоклубів. Їх члени замовляють на свої машини клубний логотип. Клеять його і на мобілки.

Найчастіше Сергія просять зробити п"ять-шість наклейок, по 4 грн за кожну. За розробку логотипа бере окрему плату, від 1 грн. Доставка по Києву коштує 15 грн. Їх розвозить Денис власним легковиком, заодно підшукує нових клієнтів. Трапляються й великі замовлення, на 1 тис. штук.

Тепер Сергій та Денис зареєстрували власне приватне підприємство "Твоя наклейка". За місяць фірма виготовляє до 800 наклейок-букв та близько 10 тис. великих логотипів. За місяць заробляють до 13 тис. грн. Виручку ділять порівну. У рекламній компанії Сергій Оганесян заробляв до 4 тис. грн на місяць.

Друзі хочуть розширити бізнес — виготовляти рамки для номерних знаків. Теж із фірмовою символікою.

Зараз ви читаєте новину «Наклейки на бампер щомісяця приносять 13 тисяч гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі