вівторок, 11 червня 2019 07:40

"Найкраще відпочивати у червні"

Автор: Валентина МУРАХОВСЬКА
 

— Гроші на відпочинок відкладаємо протягом року. Із кожної зарплати — по тисячі гривень. У відпустці готові витрачати до 1200 гривень на день, — розповідає 37-річний ­Данило Перковецький із ­Дніпра.

— Найкраще відпочивати на початку червня. І ціни доступні, і власники баз ідуть на поступки. Торік у липні поїхали з дружиною та двома дітьми до Генічеська на Херсон­щині. Розраховували орендувати номер із кондиціонером за 500 гривень на добу. Ледь знайшли житло. Були в Генічеську о дев'ятій ранку, об'їздили всі бази. Так і не поселилися, все зайнято. І ціни високі. У середньому номер із кондиціонером пропонували за 900 гривень на добу. Надвечір знайшли турбазу в Стрілковому. Радянські дерев'яні будинки, ліжка зі старими вовняними ковдрами. Туалет надворі, кухні немає. Заплатили по 100 гривень із людини.

Позаторік були в Коблевому на Миколаївщині. То там стільки туристів, що поставити машину ніде. Стоянки на базах платні.

Вже другий рік їздимо на Азовське море. Тут місця для машин повно. Але з рештою — гірші справи. Бракує кафе та магазинів із нормальною їжею. Торік донька отруїлася несвіжим борщем, що коштував 50 гривень за порцію. Найближча дискотека в Генічеську за 30 кілометрів. Відповідно, якщо я везу дружину і дітей машиною, випити не можу. Піцерій нормальних поблизу немає. Скрізь генделі типу випий пива та йди. Розливне розбавлене водою. Півлітровий келих коштує 25–30 гривень. Ще й постійні перебої з електрикою. Торік згорів телефон, що стояв на зарядці. У сервісному центрі пояснили, що був різкий стрибок напруги. Увечері або влаштовуєш шашлики з родиною, або йдеш спати. На бюджетних базах немає ні телевізорів, ні кондиціонерів.

Цього року аби зекономити, вирішили поїхати у відпустку на початку червня. Вибір місцт шикарний. У Генічеську господарі готелів нас за руки хапали, аби йшли до них. За 700 гривень винайняли двокімнатний номер із видом на море. Є кондиціонер, ванна. Рушники міняють щодня. У дворі — басейн, безкоштовні лежаки. Готель має свій пляж, його чистять. Там стоять пластикові лежаки, є парасолі з соломи. Море ще прохолодне, а от вода в басейні прогрівається добре.

Туристів мало, тому не працює ресторан на території готелю. Нам дали безкоштовно електроплиту та чайник, щоб готували їсти. Скуповуємося продуктами в місцевому магазині. Креветок хотілося б. Але поки їх ніде купити. Скрізь висять оголошення, що шукають офіціанток, покоївок, кухарів. Питали у власників, скільки платитимуть персоналу. Офіціант зароблятиме 500 гривень на день, кажуть.

— Сезон почнеться із запізненням через дощову погоду. Зараз бази майже порожні, — розповідає 40-річний Анатолій Бернадський, власник готелю "Віта" у селі Генгірка Генічеського ­району.

— Торік за двомісний номер без харчування середня ціна була 800–900 гривень. За харчування доплачували ще 700 гривень із людини. Цього року планую підняти вартість до 1500 гривень із харчуванням і до тисячі без нього. Вартість комунальних зросла, лише вивіз сміття подорожчав до 100 гривень.

На Арабатській стрілці торік мало відкрили нових готелів, тому великої конкуренції не буде. Але з персоналом проблеми. Минулого сезону наймав сусідку, вона прибирала в номерах. Платив 7 тисяч гривень на місяць. Цього року вона поїхала в Польщу. Каже, робить те саме, а має 16 тисяч. Не можу знайти кухаря. Готовий платити 500 доларів за півмісяця роботи, але бажаючих немає. У мене є кафе. Поки що із дружиною обслуговуємо клієнтів. Варимо магазинні пельмені та прості обіди. Туристи незадоволені.

Українцям достатньо сонця та моря

— Доведеться перевести готель на економніший варіант, — каже 48-річний Сергій Корнієнко зі Скадовська Херсонської області.

— У мене є басейн, салон краси. Видавав гостям халати, рушники, постіль. Наприкінці сезону недорахувався половини речей. Торік номер для двох людей із харчуванням коштував 2500 гривень. Цього року вартість знижу до 1500 гривень. Також пропонуватиму дешеві номери без харчування. Такі користуються попитом. Сусід має турбазу. Ліжко-місце там коштує 80 гривень. У нього номери розбирають за півроку наперед. Уже на липень усе розписано. ­Найоптимальніша ціна — 300 гривень із людини. Я поставлю 400, бо маю нові меблі. Закрию басейн на території готелю. Він виявився невигідний. На очищення води йде багато електрики. Люди приходять із пляжу, одразу стрибають у воду. Пісок забиває фільтри. Також закрию салон краси. Залишу лише масажний кабінет. Українцям достатньо сонця та моря на відпочинку.

Зараз ви читаєте новину «"Найкраще відпочивати у червні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі