понеділок, 01 лютого 2010 19:00

Найдешевший сир коштує 54 гривні

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Любов Коремба торгує твердими сирами на столичному Лук’янівському ринку. Кілограм на її ятці коштує 50–60 гривень
Любов Коремба торгує твердими сирами на столичному Лук’янівському ринку. Кілограм на її ятці коштує 50–60 гривень

— Із тиждень тому люди почали лякатися цін на сир. Раніше у понеділок було кілька десятків покупців. Тепер навіть не підходять. Пенсіонери брали по 100–200 грамів до чаю. Зараз дивляться, зітхають і йдуть, — розповідає Любов Коремба, 50 років. Вона продає тверді сири на столичному Лук"янівському ринку. У середньому 1 кг коштує в неї 50–60 грн.

У столичних супермаркетах тверді сири подорожчали ще більше. У "Перекрестке" на Лівобережжі у неділю вивісили нові цінники. Голландський фірми "Шостка" коштує 97 грн/кг. Російський виробництва заводу "Звенигора" на Черкащині — 70 грн/кг. Найдешевший, торгової марки "Здорово" — 62 грн. У супермаркеті "Сільпо" біля Лук"янівського ринку 1 кг звенигірського можна купити за 54 грн.

— Хто брав кілограм, тепер — півкіла. Кажуть, дорожчає, бо нема сировини, з чого його робити. Почали завозити польські, вони дешевші. Чи кращі по якості — важко сказати, — додає Любов Коремба.

Із 1 лютого виробники сиру планують знову підвищити відпускні ціни, попереджає Олеся Ломакіна, 50 років, директор із продажу Пирятинського сирзаводу.

— Сир подорожчав, бо вдвічі зросла ціна на молоко. Наш завод працює у збиток. Продаємо за низькою ціною, аби не втратити покупців.

Відпускна ціна російського на Пирятинському сирзаводі — 37 грн/кг. У магазинах його рекомендують продавати по 62 грн/кг, каже Олеся Ломакіна. У цю суму закладено 40% прибутків посередників і продавців.

Пенсіонери брали по 100–200 грамів до чаю

Відпускна ціна шосткінського  російського — 56 грн/кг. У магазинах він має коштувати 84 грн. Але в "Перекрестке" на столичному Лівобережжі  його продають по 94 грн.

Твердий сир може подешевшати на 10% у квітні-травні. Тоді мають зрости надої молока, і на на нього впаде ціна. Збити її мають і малі заводи, які варять сир лише влітку. У них продукція дешевша.


З чого складається ціна кілограма сиру


Російський, рекомендована ціна — 62 грн/кг

Вартість молока — 30 грн

Витрати заводу (зарплата, електроенергія) — 7 грн

Накрутки посередників і продавців — 25 грн

Скільки коштує сир за кордоном

У Латвії кілограм найпопулярнішого твердого вершкового сиру  коштує 55 грн у перерахунку на наші гроші

У Росії кілограм голландського — 59 грн

У Італії сичужний сир моцарела — 88 грн/кг

У Німеччині — 96 грн

У Франції — 110 грн

У Греції найбільше купують сир фета із козячого або овечого молока. Найпопулярніший по 88 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевший сир коштує 54 гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі