вівторок, 14 жовтня 2008 18:42

Надія Басалига щодня продає 70 обідів на 800 гривень

Автор: фото: Юрій МУРАХОВСЬКИЙ
  Надія Басалига продає обіди перед торговельним центром ”Жовтень” у Вінниці. Привозить їх пополудні щодня, крім неділі
Надія Басалига продає обіди перед торговельним центром ”Жовтень” у Вінниці. Привозить їх пополудні щодня, крім неділі

Жителька Вінниці Надія Басалига, 42 роки, продає обіди неподалік Центрального ринку. До її сірого пікапа "Рено Кенгу" стоїть черга. На коробках із посудом лежить меню. Страви з каструль жінка накладає у пластикові тарілки, дає такі ж виделки.

Ірина Томчук стоїть у черзі зі списком. Бере шість обідів.

— Колеги замовили, ходимо по черзі, — каже 27-річна Томчук. — Раньше ходили в кафешку або перебивалися бутербродами.

— Дєвушка, давайтє бистрєє, бо їсти хочеться, — підганяє Андрій Баланюк. Він приходить за обідом із Центрального ринку.

Порція з гарніру, салату та відбивної коштує 8 грн. Каша та салат — 5.

— Це дешевше, ніж у кафешці, і смачніше, — запевняє Ірина Томчук. — Можна замовити улюблену страву — голубці, пельмені, пиріжки або піцу. Це буде на 2–3 гривні дорожче.

Продавати обіди Надія Басалига розпочала дев"ять років тому. Працювала комірником у дитсадку, але її скоротили.

— Якось мій чоловік повернувся з роботи, розказує: "На базарі печеню гарячу носять, а ви сидите без роботи, — згадує жінка. — Готуй обіди й неси на базар".

Наступного тижня Басалига з подругою приготували 42 горщики картоплі з м"ясом. Спакували їх у сумку — і на базар.

— Ні ложок, ні вилок у нас не було, але за день ми всі обіди продали, — продовжує. — Хто попробував, купляв у нас і наступного дня. Щоб швидше спродатися, обходили за день одразу кілька базарів.

Спродавши обіди, жінки одразу закуповували продукти.

— На це йде більша половина виторгу, — каже вінничанка. — Спершу вимотувалася. Думала, ніколи не висплюся. У мене ж один вихідний — неділя.

За рік подруга покинула справу. Нині Басализі допомагають куховарити доньки — Олеся та Наталя. Продає обіди сама.

— Маю постійних клієнтів, їх майже 70. Деякі фірми розширилися, мають філії в інших районах Вінниці, то я туди вожу.

Авто жінка купила на зароблене. Закінчила курси водіїв.

— Тепер легше, — додає. — Не треба возитися із сумками, та й клієнтури більше.

За день вторговує 700–800 грн. Харчі закуповує оптом, щодня на 400 грн. Решта — чистий прибуток. Планує купити квартиру для старшої доньки та відкрити кафе.

— Затрати на бізнес невеликі, — усміхається. — Головне, щоб не пропало бажання працювати.

Сім"ю жінка годує непроданими обідами. Пояснює, готувати окремо для родини не вистачає часу та снаги.

— Ми на продаж робимо незгірше, ніж для себе, — каже. — На вихідні іноді роблю піцу чи пельмені.

Надія Басалига куховарить удома. Живе у трикімнатній квартирі в районі Старе Місто. Два місяці тому зробила ремонт, додала кілька кухонних шаф із шухлядами. Зберігає там посуд та каструлі, із якими їздить на ринок.

Зараз ви читаєте новину «Надія Басалига щодня продає 70 обідів на 800 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі