середа, 19 серпня 2009 16:57

На селі планують побудувати 400 нових амбулаторій

Фінансування охорони здоров"я залишиться на рівні минулого року. Про це заявив на брифінгу в Кабміні замміністра охорони здоров"я Валерій Бідний, 56 років.

— Ми розглядали проект бюджету на 2010 рік: контрольні цифри по галузі охорони здоров"я залишаються на рівні цього року. Якщо говорити про бюджет поточного року, то для нас він складав 30 мільярдів гривень, зокрема 4 мільярди безпосередньо стосувалися Мінохоронздоров"я.

За словами Бідного, на даний момент обсяг фінансування охорони здоров"я складає не більше як 3,6% від усього обсягу ВВП.

Міністерство розробило ряд програм по реформуванню галузі. Зокрема, концепцію розвитку первинної ланки медико-соціальної допомоги населенню. Перш за все, це стосується розвитку сільської медицини. Для її розвитку необхідно побудувати 2325 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП), 316 сільських амбулаторій, що обслуговують до 2,5 тис. людей, 138 амбулаторій для обслуговування від 2,5 до 5 тис. осіб і 33 амбулаторії для понад 5 тис. людей.

Бідний розповів також про ухвалення Кабміном двох постанов, що сприяють отриманню товарного кредиту для розвитку первинної ланки меддопомоги. Це допоможе в короткий термін отримати медичне устаткування, побудувати медпункти й амбулаторії на селі, "дасть можливість стабілізувати ситуацію і зробити доступнішою медицину на селі". Валерій Бідний визнав, що за останніх 10 років у сільські медпункти практично не надходили нове устаткування й транспорт.

Будівництво амбулаторії та пунктів планують почати вже в найближчі місяці:

— Хочемо добитися, щоб перше будівництво фельдшерсько-акушерського пункту почалося в жовтні цього року.

Донорами товарного кредиту будуть Державні банки Канади й Австрії. Сума складе близько $300 млн.

— Зараз на рівні міністерства через державний "Укрексімбанк" ідуть переговори по виділенню засобів і ставці кредитування.

У разі виділення кредиту в найближчий рік на селі буде побудовано близько 400 нових амбулаторій, уточнив Бідний.

Окрім цього, Міністерство охорони здоров"я проведе позапланову перевірку всіх 89 пологових будинків і 1200 пологових відділень України. Минулого тижня прем"єр Юлія Тимошенко доручила МОЗ перевірити інформацію преси про можливі зловживання, пов"язані з використанням лікарського засобу "куросурф".

Усі пологові будинки країни протягом 10 днів чекає перевірка.

Зараз ви читаєте новину «На селі планують побудувати 400 нових амбулаторій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі