четвер, 09 серпня 2007 18:02

На пташиному ринку продають рибок і свійських тварин

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Олена Ступень із мамою на пташиному ринку купила за 15 гривень білого пацюка
Олена Ступень із мамою на пташиному ринку купила за 15 гривень білого пацюка

Столичний Куренівський ринок, що між вул. Автозаводською та Вишгородською, частіше називають "пташиним". Туди приїздять по папуг і акваріумних рибок. Можна купити й козу або коня. У вихідні в торговельних рядах людно.

Киянка Олена Лагода, 21 рік, підходить до ряду, де продають акваріумних рибок:

— Почому у вас скалярії?

— Чорні по 5 гривень, а мармурові, оці плямисті, по 7 гривень, — показує продавщиця. — Беріть. Вони добре розмножуються.

Акваріум-вітрина поділений на кілька секторів, у кожному плавають рибки різних видів: півники, ріукіни й хроміси. Олена розглядає їх, але цього разу не купуватиме.

— Чотири роки тому мені подарували акваріум на 56 літрів, — пояснює продавщиці. — Тримала там сомиків і скалярій. Але рибки загинули. Тоді друг подарував двох сибірських білочок. Я їх поселила в акваріум.

Тепер Олена Лагода знову хоче рибок. Каже, вони заспокоюють і поліпшують настрій. На ринку продають корм для риб. Пакунок сухого гранульованого (50 г) коштує 15 грн. Є мотиль — личинки комарів. Але давати їх улітку продавці не радять.

— Рибу годують двічі на день — зранку й увечері, — радить продавщиця Ганна Пінчук, 24 роки. — Хоча ті, хто розводять рибок, годують їх і по п"ять разів. Та ріукіни, наприклад, їстимуть, допоки не здохнуть.

Зате макропод (китайська рибка завдовжки до 12 см чорно-зеленого, блакитного або жовто-рожевого забарвлення) добре переносить перебої із харчуванням. Невибагливий до стану води, живе до 8 років, запевняє продавщиця. Макропод коштує 5 грн.

Породистий кріль набирає до семи кілограмів

Після рибних рядів стоять із птахами: папугами, канарками, голубами і павичами. Клітки стоять на прилавках у два ряди. Одна продавщиця розповідає покупцям про червону розелу — маленького папугу з Австралії. Там розели виростають утричі більшими. Поряд двоє хлопчаків розглядають великого білого папугу. Птах заввишки півметра незворушно сидить на тичці.

— Скільки коштує? — запитують у продавщиці.

— Три тисячі доларів. Це молуцький какаду. А оцей жако — півтори тисячі доларів, — жінка показує на папугу із зеленою спинкою і червоним черевцем, який бігає по жердочці.

14-річна Олена Ступень разом із мамою прийшла купити білого пацюка.

— Хочу отого, з червоними очима, — мати й донька нахилилися над кліткою.

Продавщиця дістає пацюка — той намагається зіскочити з долоні. Тварину пересаджують у маленьку клітку, яку покупці принесли з собою. Раніше у ній жив хом"як. Удома в Олени живуть собака й кішка. Ще є акваріум.

— Із крискою буде ще веселіше, — дівчина відкрила клітку і гладить гризуна. — Кицька і собака з нею подружать. Але мама боїться.

Пацюків на Куренівському ринку продають по 15 грн. Півкілограмового пакунка корму одній тварині вистачить на місяць, розповідає продавщиця. Він теж коштує 15 грн. Ще їм дають траву, свіжі овочі та фрукти.

Олександр Краско, 37 років, на Куренівський ринок приїхав із Черкащини.

— Мені треба кролів купити, — пояснює він. — Порода "голубий гігант" за три місяці виростає до 7 кіло. Хоч і дорогі — по 250 гривень за голову, але швидко себе окуплять. Кілограм кролятини на базарі йде по 40 гривень. Годувати в мене є чим. Поряд — луг, а половину городу я засіяв люцерною. М"ясо вивожу в Київ, а шкурки вичиняю. Потім здаю їх оптом.

Скільки коштують тварини, грн

Риби

    гурамі    2,5
    барбус    3
    в"юн    5
    макропод    5
    ріукін    25
    півник    30

Гризуни

    миша    10
    пацюк    15
    сирійський хом'як    15
    піщанка    20
    морська свинка    30

Птахи   

   хвилястий папуга    25–40
    амадин    75
    канарка    50–200
    нерозлучник    120–150
    розела червона    800

Собаки  

    такса    400
    спанієль англійський    800
    французький бульдог    1000
    спанієль американський    1500
    чихуахуа    3000

Зараз ви читаєте новину «На пташиному ринку продають рибок і свійських тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі